U Aleksincu obeležen Svetski dan Roma

Uz zvuke romske muzike i nekoliko štandova na kojima su predstavljene narodne nošnje, ručno rađen nakit, literatura na romskom jeziku i uz specijalitete romske kuhinje danas je na platou Doma kulture u Aleksincu obeležen 8. april – Svetski dan Roma. Aktivistkinje udruženja „Nada” i učenice romske nacionalnosti iz nekoliko aleksinačkih osnovnih škola družile su se sa građanima, a na jednom štandu posebno za ovu priliku pravljeni su bedževi sa porukama na romskom i srpskom jeziku koji su poklanjani posetiocima.

‒ Ovom manifestacijom želimo da pokažemo našu kulturu i našu tradiciju – kaže nam Nataša Petrović, predsednica Udruženja Nada iz Aleksinca i jedna od najposvećenijih romskih aktivistkinja na području opštine Aleksinac. 

Svetski dan Roma
Druženje sa aleksinačkim školarcima 

Osim štandova na kojima je predstavljena romska tradicija, u sklopu romskog praznika održana je i radionica pletenja korpi od pruća, a priređena je i humanitarna akcija na kojoj su prikupljane igračke za mališane romske nacionalnosti.

Svetski dan Roma
Najviše pažnje privukao je štand na kojem su izrađivani bedževi 

I pored različitih programa inkluzije Roma, oni su i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se suočava sa teškim uslovima za život i diskriminacijom. Jedan od najvećih problema Roma, koji su posle Srba najbrojniji na teritoriji opštine Aleksinac, predstavlja nezaposlenost.

‒ Obrazovanje smo uspeli da podignemo na viši nivo, deca nam idu redovno u školu, završavaju osnovnu i upisuju srednju i te granice obrazovanja su pomerene. Nivo zdravstvene zaštite je takođe podignut, više je dece koja se vakcinišu. Međutim veliki problem imamo sa zapošljavanjem, ali to nije problem samo Roma nego, nažalost, i većinskog stanovništva u Aleksincu – kaže nam Nataša Petrović.

Obeležavanje Dana Roma u Aleksincu je pomogla i lokalna samouprava kroz projekat „Interkulturalno obrazovanje”. Na području opštine, prema poslednjem popisu, živi oko 2.000 Roma, odnosno toliko je onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalnosti.

Svetski dan Roma
Poznati Romi

Svetski dan Roma slavi se u znak sećanja na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika u Čelsfildu, kod Londona, 1971. godine. Tada je „Đelem, đelem” (Išao sam, išao) proglašena romskom himnom, a odabrana je i zastava, plavo-zelena dvobojka sa crvenim točkom u sredini, koji simboliše migraciju Roma tokom istorije. Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. godine u poljskom gradu Serock.

Svetski dan Roma


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three − 1 =