Big Bend

Svetska premijera uveličala prvi nastup u Aleksincu

Hipnotisana nitima grandiozne muzike, publika u punoj sali aleksinačkog Doma kulture netremice je posmatrala scenu na kojoj je petnaest muzičara harmoničnim pokretima proizvodilo čaroliju džez zvuka.

˗  Draga publiko, izuzetno nam je zadovoljstvo što smo prvi put u Aleksincu – poručili su muzičari RTS-ovog Big Benda.

Veče je očekivano otvorila kompozicija nekadašnjeg člana benda i legendarnog svetskog trubača Duška Gojkovića. Nakon nekoliko numera standardnog džeza, novim bojama salu je obojila malo modernija kompozicija koja skladno kombinuje zvuke klasične muzike, tanga i džeza.

Aleksinačku publiku koja je ovom prilikom pokazala da ima sluha za džez, orkestar je nagradio, kako su najavili, svetskom premijerom kompozicije Vladimira Nikolova, „Nebila”. Aleksinačkom salom odzvanjalo je još kompozicija žive legende Duška Gojkovića. Nakon numere „Samba Tzigane”, koju je kompozitor opisao kao brazilsku sambu u izvođenju ciganskog orkestra, usledilo je još jedno delo jednog od začetnika etno džez kombinacije, fenomenalni „Balkan blue”.

Stari džez standard na trenutak je pretvorio aleksinački Dom kulture u velelepnu dvoranu, preselivši nas u tridesete godine prošlog veka kada je kompozicija „Alone togther” nastala.

˗  Rado ćemo doći ponovo, ako vam se dopalo ovo što radimo. Vi ste divna publika – rekli su ovi skromni muzičari raskošnog zvuka, a publika je jedva dočekala da dugim i upornim aplauzom nakon izvođenja „Sao Paola” zatraži još jednu kompoziciju.

Ovu čaroliju Big Benda, koji je za sedamdeset godina postojanja prvi put nastupio u Aleksincu, s pravom je zatvorila još jedan očaravajuća numera Duška Gojkovića. Bila je ovo odlična uvertira u Internacionalni susret džez muzičara Naisuss jazz fest, koji će se do kraja nedelje dogoditi u Nišu. Novu nišku džez euforiju, od 2. do 4. novembra, upotpuniće bendovi iz Španije, Fancuske, Austrije i Nemačke. Oni koji sinoć nisu imali prilike da uživaju u „Big Bendu”, moći će to da nadoknade već danas na otvaranju festivala koji će početi koncertom RTS-ovog sastava od 20 sati u Narodnom pozorištu.

Big Bend

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − 5 =