Energetska efikasnost

Sutra obeležavanje Svetskog dana energetske efikasnosti

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, lokalna samouprava u Aleksincu sutra će obeležiti 5. mart – Međunarodni dan energetske efikasnosti. Prema najavi organizatora program će početi u 9:30 u sali Doma omladine, a jedna od aktivnosti biće takmičenje učenika u društvenoj igri „Igraj za energiju”. Reč je o igrici koju je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i u kojoj su se već oprobali školarci širom Srbije, a cilj je da se deca na zabavan način edukuju o značaju uštede neobnovljivih izvora energije.

Nakon nagrađivanja najboljih takmičara u igri „Igraj za energiju”, biće otvorena i izložba radova učenika osnovnih i srednjih aleksinačkih škola na temu „Sačuvaj energiju za lepšu planetu”.

‒ Racionalnom potrošnjom i štednjom energije možemo pomoći ne samo sebi, kroz smanjenje računa za sve energente, već možemo doprineti i očuvanju životne sredine, prirodnih resursa i održivom razvoju. Da bismo ovo ostvarili, moramo da promenimo navike i načine potrošnje energije kao i da koristimo modernu tehnologiju, odnosno energetski efikasne uređaje. Povećanje energetske efikasnosti ne podrazumeva samo primenu tehničkih rešenja već i edukovane ljude koji umeju da koriste novu opremu na optimalan način – podsećaju organizatori uoči obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti. 

Ovaj međunarodni datum ustanovljen je u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanog 1998. godine u cilju pronalaženja rešenja za prevazilaženje energetske krize. Uz podršku nemačke organizacije GIZ i razvojne banke KFW obeležavanje ovog datuma u Srbiji je postala tradicionalna aktivnost, a u Aleksincu će Međunarodni dan energetske efikasnosti biti obeležen prvi put.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =