Nenad Stanković

Stanković: Nezaposlenost pada, ali nam je investitor neophodan

U poslednjih pet do šest godina broj nezaposlenih u Aleksincu smanjen je za blizu dve hiljade radnika, smatra predsednik opštine Nenad Stanković, koji je danas govorio na promociji programa Nacionalne službe za zapošljavanje namenjenoj poslodavcima i građanima koji traže posao. On je rekao da je 2013. godine u opštini bilo skoro osam i po hiljada nezaposlenih, što predstavlja crnu tačku Aleksinca. Od tada je, kaže predsednik, broj onih koji su bez posla značajno počeo da se smanjuje.

‒ I ta brojka koja je rasla još od vremena 80-ih, i kad sam se ja prijavljivao kod nacionalne službe, počela je da opada od 2013. godine. Sada se nalazimo negde na 6.600 nezaposlenih, s tim što u letnjem periodu taj broj bude i niži zbog sezonske radne snage, odnosno radnika na određeno. Tokom letnjeg perioda ta brojka će ići ispod 6.500 – rekao je Stanković. 

Prema njegovim rečima, smanjenju broja nezaposlenih doprinelo je otvaranje „Gramerovih” pogona, domaći privrednici, kao i otvaranje nekoliko novih fabrika u Nišu. Ipak rukovodstvo opštine nije zadovoljno intenzitetom smanjenja broja nezaposlenih, istakao je prvi čovek lokalne samouprave.

‒ Zato je Aleksincu neophodan jedan malo krupniji investitor, koji bi zaposlio nešto više od hiljadu radnika na čemu mi neprekidno radimo u lokalnoj samoupravi. Trudimo se da, kad god smo u prilici, to tražimo i od državnih zvaničnika. I kada je predsednik države pre mesec dana posetio Aleksinac na skupu ‘Norveška za vas’, jedina stvar koju sam ja od njega tom prilikom tražio je bila pomoć u dovođenju nekog krupnijeg investitora – istakao je prvi čovek Aleksinca. 

Smanjenju broja nezaposlenih doprinose i projekti koje lokalna samouprava sprovodi zajedno sa Ministarstvom za rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje i za tu namenu opština ne žali novac, rekao je predsednik Stanković. Pošto su iz budžeta opštine opredeljena određena sredstva, najverovatnije će i ove godine biti raspisan javni poziv za zapošljavanje teže zapošljivih lica uz pomoć lokalnog budžeta, po principu da na svaki opštinski dinar republika uloži najmanje još toliko. Ovi javni pozivi najverovatnije će biti raspisani u drugoj polovini godine.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 − three =