Neša Norveška

Šta Aleksinac očekuje od donatora iz Norveške?

Jučerašnji skup u Aleksincu „Norveška za vas” od samog početka imao je nacionalni karakter s obzirom na dolazak predsednika Aleksandra Vučića, visokih zvaničnika i ambasadora Kraljevine Norveške. Ipak u celoj ovoj priči nametnulo se pitanje šta je tu lokalno, odnosno kakva korist za sam Aleksinac proizilazi iz činjenice da je tokom jučerašnjeg dana bio glavna tačka promovisanja srpsko-norveške saradnje.

Kako smo saznali od prvog čoveka lokalne samouprave, osim dosadašnje finansijske pomoći koju je Aleksinac dobio od Norvežana, a o kojoj je juče govorila Snežana Živadinović iz Društva za razvoj kreativnosti, Aleksinčani se nadaju da će dobar odnos biti nastavljen i da će ovoga puta Norveška finansirati jedan projekat lokalne samouprave.

‒ Konkurisali smo sa projektom rekonstrukcije i sanacije najstarijeg mosta na Moravici u Aleksincu, koga mi u žargonu zovemo ‘grobarskim mostom’. To je investicija oko 20 miliona dinara, od čega očekujemo podršku preko norveške ambasade od nekih 12 miliona dinara. Ostatak obezbeđujemo mi iz budžeta i bili bismo zadovoljni ako bismo tu investiciju mogli da realizujemo u ovoj godini – rekao je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković. 

Grobljanski most podignut je pre skoro sto godina, a oštećenja koja su vremenom nastala zahtevaju hitnu sanaciju. U lokalnoj samoupravi kažu da je projektom predviđeno da se mostu vrate stubovi i detalji koje je imao prilikom izgradnje. Da li će ovaj plan imati dobar epilog i da li je možda Aleksinac kao dobar domaćin već stavljen na spisak donatora iz Norveške, znaćemo otprilike sredinom marta meseca.

most

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 2 =