Šumatovac

Sretenjski koncert – druženje sa starim prijateljima

U prepunoj galeriji Centra za kulturu i umetnost, u toploj i svečanoj atmosferi, 15. februara održan je Sretenjski koncert kojim je Aleksinački mešoviti hor Šumatovac obeležio svoju slavu i 132 godine od osnivanja.

‒ U Aleksincu se horska pesma neguje, takoreći, kroz tri veka, i to zahvaljujući Aleksinačkoj pevačkoj družini Šumatovac, začetniku horskog pevanja u našem gradu. Jedini nastavljač te tradicije, koji daje plodan stvaralački i izvođački doprinos razvoju horske muzike u gradu je Aleksinački mešoviti hor Šumatovac, i to ne samo svojim imenom, već i kvalitetom, i sve boljim umetničkim izrazom, što je i dokazao Sretenjskim koncertom – ističe direktorka hora Slađana Marković.

Galerija je bila premala da primi sve one koji su želeli da ih čuju. Publika je uživala u veličanstvenim kompozicijama duhovne muzike, ali i horskim obradama poznatih narodnih pesama.

‒ Preovladavala su dela Mokranjca, ali i Arhangelskog, dok su od kompozicija svetovne muzike bili zastupljeni aleksinački autori, Srećko Strah i Jovica Gavrilović, ali Isidor Bajić, Dragan Šuplevski i drugi. Koncert je veoma toplo primljen od prisutnih građana, tako da će Šumatovac razmotriti predlog direktorke Maje Radoman Cvetićanin, koja je otvorila ovo veče, da dogodine održi koncert u većem prostoru – kaže Marković i dodaje da je, kao čuvar tradicije horskog pevanja, „Šumatovac” dao nemerljiv doprinos aleksinačkoj kulturi, i kao takav ima istorijski zadatak da održi četvoroglasno horsko pevanje i odupre se opštem trendu snižavanja kriterijuma u muzici i umetnosti uopšte. 

Nakon koncerta sveštenstvo crkve Sveti Nikola duhovnim činom blagodarenja pristupilo je rezanju i osvećenju slavskog kolača. U „Šumatovcu” poručuju da su oduševljeni nastupom, ali i druženjem sa starim prijateljima nakon koncerta.

Foto: Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac”

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × three =