Avion

Spasioci iz svih krajeva sveta na Bovanskom jezeru

Velika multinacionalna vežba u organizaciji sektora za vanredne situacije Srbije i Ruske federacije, koja će trajati od 25. do 27. juna, poslednjeg dana odvijaće se na teritoriji aleksinačke opštine. Na vežbama koje će trajati tri dana očekuje se preko 300 spasilaca iz nekoliko država sveta, od toga čak 120 iz Ruske federacije.

Otvaranje i prva dva dana trodnevnih aktivnosti biće upriličeni u Nišu. Vežbe će biti izvedene na dve lokacije, u Mašinskoj industriji gde će se simulirati spasavanje iz ruševina, spasavanje prilikom hemijskog akcidenta i spasavanje sa visine, a protivpožarna vežba biće izvedena na objektu Studentskog centra u Nišu.

Poslednjeg dana, 27. juna, spasilačke jedinice sele se na obale Bovanskog jezera, gde će biti demonstrirani različiti spasilački poduhvati. Pored srpskih i ruskih spasilačkih timova, učestvovaće i spasioci iz Turske, Mađarske, Kube, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i pripadnici dva humanitarna centra, rusko-jermenskog i rusko-srpskog.

Tokom poslednjeg i glavnog dana trodnevnog skupa, na Bovansko jezero stiće će zvanice i gosti sa najvišeg nivoa iz zemalja učesnica, a najavljen je i dolazak ministra za vanredne situacije Ruske federacije. Još uvek je nepoznanica ko će od zvaničnika Republike Srbije prisustvovati pokaznoj vežbi, a kako je rečeno i određeni broj građana imaće priliku da vidi pravi spasilački spektakl na Bovanskom jezeru.

bovansko jezero

Kako saznajemo, na jezeru će biti demonstrirana sveobuhvatna i složena vežba, koja podrazumeva gašenje šumskog požara iz vazduha, između ostalog, uz pomoć ruskih aviona i helikoptera, spasavanje na vodi i pod vodom, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženih.

Za realizaciju je zadužen Sektor za vanredne situacije pri MUP-u, a lokalna samouprava ima zadatak da kao domaćin uredi obale jezera, gde će biti postavljen i video bim sa koga će biti projektovani snimci spasilačkih vežbi sa prethodna dva dana u Nišu.

Pripreme za trodnevni skup intezivno traju, a danas su predstavnici organizatora i aleksinačkog Štaba za vanredne situacije obišli obale Bovanskog jezera u delu gde će biti izvedene spasilačke vežbe.

Foto sa naslovne: Sektor za vanredne situacije Republike Srbije 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − 6 =