Socijalne karte za učesnike ratova od 1990. do 1999.

Podaci pokazuju da na teritoriji Nišavskog okruga veliki broj porodica boraca učesnika ratova tokom devedesetih godina živi na granici siromaštva koje je dodatno opterećeno dugovanjima za komunalije, struju kao i eventualnim kreditima. Kako bi steklo uvid u socijalno stanje boraca i njihovih porodica, Udruženje „Jedinstveni gvozdeni puk” u Nišu sprovodi projekat čiji je cilj prikupljanja informacija za stvaranje socijalnih karti boraca. Ovaj projekat će se realizovati i na teritoriji aleksinačke opštine a zvanično anketiranje učesnika ratova od 1990- do 1999 godine počeće 1. marta.

Nosilac ovog projekta u opštini Aleksinac je Centar za socijalni rad a uključeno je i Udruženje boraca koje okuplja sve učesnike u ratnim događanjima tokom devedesetih godina. Anketiranje će se odvijati u Info centru Centra za socijalni rad u bivšim prostorijama „Frikoma” kod pijace. Učešće u ratu borci će dokazivati vojnom knjižicom ili potvrdom iz vojnog odseka a pravo na pomoć imaju i naslednici preminulih boraca.

– Ovaj upitnik sadrži više oblasti, počev od ličnih podataka, podataka o članovima porodica, da li su to jednočlana ili višečlana domaćinstva iko u njima živi. Tu je odeljak o prihodima koje su borci i članovi domaćinstava ostvarili u prethodnih 12 meseci. Takođe uzimaju se i podaci o posedovanju pokretne i nepokretne imovine, kako samog borca tako i članova domaćinstva. Posebno poglavlje tiče se svih izdataka domaćinstava na mesečnom nivou, počev od plaćanja školovanja članova, otplate kredita, lečenja članova domaćinstva, plaćanje komunalnih usluga, grejanja, struje – kaže sekretar Boračke organizacije u Aleksincu Mića Milojević i napominje da je ovo prilika da učesnici rata saznaju kakva je mogućnost da realizuju naplatu neisplaćenih ratnih dnevnica i neisplaćenih zarada ukoliko su radili u društvenim preduzećima koja su nakon privatizacije otišla u stečaj.

Anketiranje, koje će kako se predviđa trajati oko četiri meseca, je dobrovoljno.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + fourteen =