Sneg pada, Morava opada

U protekla 24 časa na području opštine Aleksinac bilo je snega i kiše, ali temperatura je u plusu pa nije bilo dužeg zadržavanja belog pokrivača. Meteorološka stanica u Nišu u našoj opštini trenutno ima tri merna mesta i prema tim podacima najviše padavina je bilo u Rsovcu. Tamo je u toku 24 časa palo 18,4 litara, u Gredetinu 16,7, a u Mozgovu 11,8 litara vode po metru kvadratnom. U tim mestima u ranim jutarnjim satima zabeležen je i snežni pokrivač, u Rsovcu visine 10, a u Gredetinu i Mozgovu po dva centimetra. Nakon snežne noći i jakog vetra, danas pre podne sneg se istopio i vidljiv je još samo na padinama i uzvišenjima.

U sokobanjskom selu Jezero zabeležene su padavine od 15,5 litara uz snežni pokrivač od 10 centimetara, dok u Nišu nema snega, ali je bilo kiše i to 10,5 litara po metru kvadratnom.

Sneg

Noćašnje padavine nisu značajno uticale na vodostaj reka, tako da je na mernom mestu u Aleksincu zabeležen minimalni rast od nekoliko centimetara. Kod mosta u Aleksincu, na osnovu jutrošnjeg merenja, nivo Južne Morave daleko je od granice redovne odbrane od poplava i nalazi se na tri metara i 70 centimetara od te linije, dok je od vanredne odbrane od poplava udaljen više od 4,5 metra. Na osnovu rezultata Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nivo Morave u poslednjih sedam dana bio je u opadanju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + 19 =