Bazar zdravlja

Preko sto građana na „Bazaru zdravlja”

Bazarom zdravlja, odnosno akcijom besplatnog merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, koja je održana danas na platou ispred Doma kulture u Aleksincu, aleksinački Dom zdravlja je obeležio 7. april – Svetski dan zdravlja koji je ujedno i dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije. Slogan ovogodišnje akcije je „Primarna zdravstvena kao osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvene zaštite”.

U razgovoru za naš portal dr Suzana Nikolić, lekar Doma zdravlja u Aleksincu, kaže da je cilj ovogodišnje akcije da se istakne značaj primarne zdravstvene zaštite i pokaže da je zdravlje jedno od osnovnih prava građana.

Suzana Nikolić ‒ Radnici koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su veoma bitni za rad sa stanovništvom. Uglavnom oni su prvi koji ljudima pružaju zdravstvenu zaštitu i upoznaju ih sa njihovim pravima u ovoj oblasti. Treba reći da je veoma važno sprovođenje prevencije bolesti, jer se time utiče na poboljšanje zdravlja stanovništva i pravilno lečenje, a kasnije i na rehabilitaciju. Oni koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti poznaju navike stanovništva, jer im zdravstvenu zaštitu pružaju u mestu njihovog boravka, a to je od presudne važnosti za neka hitna stanja ili vanredne situacije ‒ naglašava dr Suzana Nikolić. 

Akcija merenja krvnog pritiska i šećera u krvi trajala je od devet sati do podneva, a za to vreme preko stotinu građana je iskoristilo priliku da proveri svoje zdravstveno stanje.

Bazar zdravlja

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × three =