NSZ

Posao u Nemačkoj preko NSZ-a

Zdravstvenim radnicima u Srbiji, koji imaju diplomu opšteg i pedijatrijskog smera medicinske škole, ukazala se još jedna prilika da konkurišu za posao u Nemačkoj. Prednost ovog konkursa je što se sprovodi preko državnih institucija, Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i projekta „Tripl vin” Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Konkurs će biti otvoren još 15-ak dana, odnosno do 26. aprila, a zainteresovani Aleksinčani mogu se prijaviti u prostorijama Nacionalne službe u Aleksincu, u ulici Momčila Popovića.

Ovoga puta konkurs koji je u skladu sa međudržavnim sporazumom Srbije i Nemčake odnosi se na rad u bolnicama i domovima za stara lica. Priliku da se prijave imaju i oni kandidati koji nisu na evidenciji Nacionalne službe, ali je uslov da su medicinsku školu završili redovno.

‒ Prekvalifikovani radnici po onome što mi imamo iskustva na terenu mogu da rade, ali isključivo preko nekih agencija. To su agencije za zapošljavanje isključivo prekvalifikovanih radnika za rad u staračkim domovima – objašnjava Tamara Stojanović, savetnik u filijali NSZ Niš i dodaje da je dobra vest za kandidate koji ispunjavaju uslove da im neće biti potreban sertifikat negovatelja. 

Neće im biti potreban ni sertifikat o znanju nemačkog jezika, bar ne na početku, odbjašnjava naša sagovornica.

‒ Kada je u pitanju poznavanje jezika nije neophodan sertifikat, ali se vrši provera jezika pismeno i usmeno i ostavlja se prostor da se uz podršku „Tripl vin” savlada jezik do nivoa B1 koji je neophodan da bi se potpisao ugovor. Dakle u trenutku konkurisanja nije neophodan sertifikat, ali će prednost dobiti kandidati koji ga imaju – kaže naša sagovornica. 

NSZ

Plata za rad u nekom od gerontoloških centara u Nemačkoj bruto iznosi oko 2.000 evra, što je između 1.300 i 1.400 evra neto zarade. U skladu sa dosadašnjom praksom kandidatima je obezbeđen smeštaj tri do šest meseci, ali i to varira od poslodavca do poslodavca.

Kandidati koji budu prošli prvi krug selekcije mogu očekivati razgovor sa nemačkom agencijom za zapošljavanje već sredinom maja meseca, ali se do odlaska čeka najmanje godinu dana.

‒ Nakon razgovora sa predstavnicima nemačke agencije selektuju se kandidati, oni usavršavaju jezik, a nakon toga je petodnevni stručni kurs za rad u nemačkim bolnicama i staračkim domovima. Zatim slede intervjui sa nemačkim poslodavcima koji se obavljaju ili u Nemačkoj ili se organizuju putem video-konferencije. Nakon potpisivanja ugovora, šalje sa radna dozvola i onda se podnosi zahtev za vizu. Sve dalje zavisi od toga koliko se čeka na vizu jer je to najteži korak do konačne realizacije. Na osnovu iskustva naših klijenata, ceo postupak može da traje od godinu do godinu i po dana – kaže Stojanović i objašnjava da prvih godinu dana u Nemačkoj zaposleni rade kao pomoćno medicinsko osoblje, odnosno do nostrifikacije diplome. 

U filijali Nacionalne službe u Nišu kažu da će još jedan sličan konkurs biti raspisan avgusta ili septembra meseca. Predstavnici GIZ-a imaće svoj štand i na Sajmu zapošljavanja u Nišu, koji će se održati u Oficirskom domu 24. aprila od 10 do 15 sati. Zainteresovani kandidati ovde će moći direktno da dobiju informacije o eventualnim poslovima koje kao srpski državljani mogu pronaći u Saveznoj Republici Nemačkoj.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + 10 =