Predsednik Stanković: Obezbedićemo novac, treba nam saglasnost Republike

Lokalna samouprava spremna je da izdvoji sredstva za zapošljavanje novih radnika u ustanovi „Lane”, ali je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja, rekao je predsednik opštine Nenad Stanković, o čemu je danas razgovarao i sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović. On je istakao da i pored toga što kvota dozvoljava prijem novih radnika, naredni koraci zavise od komisije Vlade Republike Srbije.

‒ Mi i dosad nismo želeli sredstva lokalnog budžeta da bi smo poboljšali i unapredili rad vrtića. Nama kvota dozvoljava da primimo potreban broj radnika u vrtiću, ali pre nego što iskoristimo mogućnost kvote moramo da dobijemo i saglasnost komisije koja je formirana pri Vladi i koja daje odobrenje i saglasnost. Potrudićemo se da u što kraćem periodu tu saglasnost obezbedimo i da nama već od naredne školske godine vrtić ‘Lane’ radi u punom mogućem kapacitetu – rekao je predsednik Stanković i dodao da je cilj da kroz izvestan broj godina nema liste čekanja za korišćenje usluge vrtića. 

Ministarka

On je rekao da ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru daje izuzetne efekte na nivou republike, ali da kod pojedinačnih slučajeva to izaziva i pravi neke probleme.

‒ Kvota je za čitav lokalni sistem u lokalnoj samoupravi u Aleksincu 566 radnika, dakle to je maksimalno koliko možemo da imamo. Ovog trenutka imamo sigurno 50 radnika manje, negde oko 515 do 520 radnika. Stanje se menja iz nedelje u nedelju jer neko ode u penziju ili napusti radno mesto, recimo u Vodovodu ili Komunalnom i to se odražava na ovaj broj – objašnjava Stanković. 

Predsednik je još istakao da su s obzirom na smanjenje broja stanovnika nerealna očekivanja da svako naselje od ukupno 72 ima predškolsku ustanovu. Po njegovom mišljenju, treba raditi na formiranju većih grupa u pojedinim selima i obezbediti prevoz dece iz svih naselja do najbližeg vrtića.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 5 =