Predivni utisci iz Švajcarske

Dvonedeljna interkulturalna avantura dvadesetoro žitkovačkih osnovaca u švajcarskom selu Pestaloci od 5. do 19. novembra predstavljena je danas kroz priču i fotografije u multimedijalnoj sali OŠ „Vuk Karadžić”. Program interkulturalna razmena deo je projekta „Zajedno ka srednjoj školi – podrška deci iz depriviranih sredina pri prelasku u srednju školu” koji žitkovačka škola realizuje u saradnji sa Centrom za obrazovne politike i Humanitarnom organizacijom Pestaloci.

‒ Priroda je nešto po čemu ćemo svakako pamtiti naš boravak u Švajcarskoj, ali nećemo zaboraviti i radionice koje su bile veoma zanimljive i dobro osmišljene. Meni je najinteresantnija bila radionica „Kultura ostrva Albatros” na kojoj smo se sa našim vršnjacima iz Makedonije sporazumevali samo mimikom. Radionice smo imali radnim danima dok je vikend bio rezervisan za ekskurzije. Posetili smo Cirih, Lucern, Sent Galen, vodopade i čuveni muzej iluzija „Tehnorama” – kaže učenica osmog razreda Nevena Milenković.

Pored žitkovačkih đaka u jednoj od kuća predivnog sela Pestaloci boravili su i učenici iz Niške Banje. Pored radnih obaveza održavanja kuće, učenici su vreme provodili sa gostima sela i u tamošnjoj školi kroz radionice i kreativne aktivnosti bili su u prilici da prošire svoja saznanja o interkulturalnosti, toleranciji i poštovanju međusobnih prava na različitost.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su Ivana Cenerić iz Centra za obrazovne politike i predstavnici OŠ „Branko Radičević” iz Brestovca, partnerske škole na projektu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five − one =