Petrovići

Pomoć za Petroviće stigla iz Švedske

Zahvaljujući medijima, ali i društvenim mrežama za sedmočlanu porodicu Petrović iz Žitkovca koja živi u teškom siromaštvu čulo se i van granica Srbije, pa je danas stigla pomoć srpske dijaspore iz Švedske, tačnije iz grada Halmštad. Predstavnici Saveza Srba u Švedskoj, Tomislav Čolić i Radovan Basta, danas su ovoj žitkovačkoj porodici poklonili frižider, električnu peć, veš mašinu, televizor, mikrotalasnu pećnicu i usisivač.

‒ Nešto od tehnike smo im predali danas, a ostalu opremu moći će da preuzmu kada se budu uselili u novosagrađenu kuću – kaže Tomislav Čolić, predsednik Saveza Srba u Švedskoj.

Petrovići

Pored opreme vredne oko 1300 evra, Čolić i Basta su najmlađim članovima uručili novčanu pomoć, kao i jedan laptop, dar Omladinske crkvene organizacije Halmštada.

‒ Nismo se uopšte dvoumili kada samo saznali za ovu tužnu priču o porodici Petrović i u kakvim teškim uslovima odrasta njihovo petoro dece – kaže vidno uzbuđen Čolić i naglašava da veliku zahvalnost za sprovođenje ove akcije duguje predsedniku MZ Žitkovac, Ivanu Markoviću. 

Inače Radovan Basta i Tomislav Čolić su poreklom iz Kozarske Dubice (Republika Srpska), a u Švedskoj žive više od 25 godina i do sada su sproveli niz humanitarnih akcija u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji.

Petrovići

Porodici Petrović je vrlo brzo nakon napisa u novinama počela da stiže pomoć humanih ljudi, što u hrani i novcu što u vidu kućnih aparata, a Centar za socijalni rad iz Aleksinca im je našao smeštaj u kući koja pruža daleko bolje uslove od njihove porodične kuće, čatmare stare skoro 100 godina koja preti da se uruši svakog časa.

Petrovići žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka i od onog što zaradi otac Saša ali je, kako su nam rekli, sve to nedovoljno i za najosnovnije potrebe. Mnogi ljudi pomogli su lično ili posredstvom „Blic fondacije”, koja je u samom startu, uključena u akciju pomoći porodici Petrović, a jedan političar iz vrha vlasti, kako pišu mediji, odlučio je da im sagradi novu kuću u Žitkovcu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × one =