Kovid ambulanta Žitkovac

Počelo uzimanje briseva za testove na koronu u žitkovačkoj ambulanti

Pacijenti sa teritorije aleksinačke opštine, koji imaju simptome koronavirusa, ovih dana dobili su poziv iz žitkovačke kovid ambulante da se jave na uzimanje briseva za testiranje. Da je počelo uzimanje uzoraka potvrdili su nam i u Domu zdravlja, a prvi brisevi iz žitkovačke ambulante na analizu u Niš poslati su 9. aprila.

‒ Uzorkovanje je izvršeno na osnovu liste prioritetnih pacijenata, koji su pregledani, pre otpočinjanja distibucije medijuma za testiranje u ambulanti, i odrađena im je rentgen i laboratorijska dijagnostika i imaju neki od simptoma: glavobolju, kijanje, kašalj, kratak dah, poteškoće sa disanjem, bolove u mišićima i upalu pluća – kažu u Domu zdravlja. 

Zavod u Nišu zadužen je i za distribuciju materijala, koji se žitkovačkoj ambulanti isporučuje na dnevnom nivou. Za dva dana u ovu ustanovu dopremljeno je 60 testova, prvog dana 20, a narednog (10. aprila) 40.

‒ Zavod za javno zdravlje Niš, sa svojom laboratorijom je od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije određen za pripadajuću Ustanovu koja će vršiti distribuciju medijuma za testiranje, kao i završnu dijagnostiku istih za Nišavski okrug, pa i za Dom zdravlja Aleksinac – pojašnjavaju u Domu zdravlja i dodaju da će, po potrebi, završnu dijagnostiku vršiti i druge specijalizovane laboratorije u Beogradu. 

Na rezultate poslatih uzoraka, kako nam objašnjavaju, čekaće se od 24 do 48 sati, što zavisi od broja pacijenata koji se jave na pregled u kovid ambulantu.

‒ Dom zdravlja Aleksinac još uvek nije dobio rezultate testova za pacijente kojima su uzeti brisevi, jer Zavod za javno zdravlje u Nišu radi završnu dijagnostiku za celu jugoistočnu Srbiju – odgovor je koji smo danas popodne dobili iz ove aleksinačke ustanove. 

Da se testiranje obavlja po prioritetima i da su oni pacijenti koji imaju simptome koronavirusa ili su bili u kontaktu sa zaraženima ovih dana iz žitkovačke ambulante pozivani na testiranje, potvrdili su nam i sami građani. Oni koji su zbog određenih respiratornih simptoma pomoć potražili u kovid ambulanti u Žitkovcu, kažu da su naišli na dobar prijem i da su zadovoljni tretmanom i profesionalnošću zaposlenih.

Inače, ova ambulanta, koja je određena za lečenje svih potencijalno obolelih od korone sa teritorije opštine Aleksinac, zbog obima posla uvela je i 24-časovni rad. 


Brojevi telefona 

Brojevi telefona kovid ambulante u Žitkovcu:
Fiksni telefon: 018/41-00-500
Mobilni telefoni: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425

Alternativni broj za informacije je u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva:
Fiksni telefon: 018/41-00-840
Mobilni telefoni: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + twelve =