Slobodan Beštić

PIP razotkriva „Ljubavna pisma”

Nakon negativnih događaja koji su pratili prošlogodišnji Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu, dosta se spekulisalo kako će se to odraziti na budućnost samog festivala. Prema najavama organizatora i izmenama pravilnika koje su usledile po završetku neslavnog sedmog PIP-a, po svemu sudeći, izgleda da se organizacija vraća normalnim tokovima. Osim toga, najavljeno je da se priprema pozorišni komad u produkciji Festivala, koji će biti izveden poslednje večeri u čast nagrađenih.

Prvi put aleksinački Festival produciraće predstavu, a odlučeno je da to bude komad za sada pod radnim naslovom „Ljubavna pisma”, koji govori o ljubavi ruske pesnikinje Marine Cvetajeve i književnika Borisa Pasternaka.

‒ Radi se o čuvenoj ljubavnoj prepisci dvoje ljudi koji se godinama nisu videli, ali su gajili međusobnu ljubav. I prvi put će se desiti da se u Srbiji, a koliko je meni poznato možda i u svetu, ova pisma, dramatizovana naravno, stavljaju na scenu. Dakle to je svojevrsna praizvedba – kaže zamenik predsednika Festivalskog odbora Miloš Paović.

U stvaranju ove praizvedbe učestvovaće i značajna imena iz sveta pozorišta. Dramatizacija je poverena profesorki Vidi Ognjenović, jednoj od dobitnika Povelje za doprinos savremenoj srpskoj drami na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu. U ovom komadu likove ruskih ljubavnika tumačiće Slobodan Beštić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu i Jovana Todorović, asistent na Akademiji savremenih umetnosti u Beogradu.

Ipak aleksinačka publika neće imati čast da prva odgleda komad jer će on premijerno biti izveden juna meseca u Beogradu. Organizatori objašnjavaju da je takva odluka doneta da bi predstava još na leto započela svoj život na festivalima u srpskim gradovima, ali i u inostranstvu. Kako kažu pre svih inostranih pozorišnih scena, „Ljubavna pisma” izvesno će se najpre igrati u Rusiji.

Na naslovnoj fotografiji glumac Slobodan Beštić; foto: Narodno pozorište u Beogradu 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − two =