Pepeljuga

Pepeljuga u novom ruhu

Nakon dva meseca priprema, u sredu (7. novembra), pred aleksinačkom publikom premijerno je izvedena „Pepeljuga”, novi komad ansambla „Teatra 91”, koji je po tekstu Igora Bojovića na scenu postavio Branko Popović. Komad zasnovan na staroj bajci sa elementima modernog dopao se najmlađoj publici, a komični elementi kojim obiluje, nasmejali su i razveselili i starije gledaoce.

Pored Aleksinčana, Ninuške Stojanović, Zorice Stevanović, Srđana Stojadinovića, Slobodanke Živković, Bobana Todorovića i Bojana Cvetkovića, u ovoj predstavi, uloge Pepeljuge i princa poverene su kruševačkim glumcima, Jeleni Tomić i Stevanu Zdraviću, kome je ovo prva saradnja sa aleksinačkim teatrom.

Pepeljuga ‒ Ekipa je vrhunska, računajući i dobrog reditelja, šminkere, kostimografe, scenografe, ton majstore, svi su na najvišem mogućem nivou. Ovo je vrlo interesantna verzija, prilično bliska trenutnoj populaciji dece i trebalo bi da što veći broj ljudi vidi predstavu – poručuje mladi glumac, koji je ulogu modernog princa, skoro tokom čitavog komada, morao da iznese na rolerima.

– Nije bilo straha, pošto je to prilično dobro navežbano, ali je bilo klimavo na startu jer sam rolere vozio kao vrlo mali. Imali smo vremena za pripremu, razbio sam se muški nekoliko puta, tako da sam se sada skoncentrisao da ostanem na nogama – kaže Zdravić, kome je ovo šesta predstava nakon diplomiranja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

I pred aleksinačkim glumcima reditelj je postavio zanimljiv zadatak, pa su se u ulozi maćehe i zle ćerke našli glumci Bojan Cvetković i Boban Todorović. Reditelj objašnjava da je na ovaj način želeo da se vrati tradicionalnim pozorišnim vrednostima, kada su u starim teatrima uloge žena isključivo igrali muškarci, ali i da kroz ovu vrstu travestije dodatno nasmeje i animira publiku.

Pepeljuga ‒ Već sam igrao babu, ali ovakva vrsta žene za mene je bio izazov, prvi put sam imao ovakvu ulogu i zaista je bilo teško, ali želeo sam da se oprobam u nečemu novom. Uz pomoć našeg reditelja Branka uspeli smo da nađemo neku liniju, da ne bude baš preterano ženstveno – kaže glumac Bojan Cvetković i dodaje da nije očekivao da će predstava izazvati tolike ovacije, posebno kada je reč o odraslima.

Reditelju Branku Popoviću, koji je do sada režirao za brojna pozorišta poput beogradskog „Zvezdara teatra”, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i mnogih drugih profesionalnih i amaterskih ansambala, Bojovićeva „Pepeljuga” prvi je komad koji je postavio na aleksinačku scenu.

‒ Drago mi je što radim sa ovom ekipom, a osim ansambla iz Aleksinca, tu su dvoje sjajnih glumaca iz kruševačkog pozorišta. Divna sinergija se desila ovde zajedno sa publikom. Pepeljuga Mi smo u ovu predstavu, pre svega, uneli neke stvari koje se tiču dece. Današnje dete, nije isto kao ono od pre deset, dvadeset ili trideset godina. Trudili smo se da ima dosta komike koju deca jako vole, ali nije nam bila želja da se samo zabavimo. Želeli smo da kroz ovu igru, kroz zabavu, a upravo je to i predmet onog posla kojim se ja profesionalno bavim kao profesor na Pedagoškom fakultetu u Užicu, ponudimo da nešto nauče i o životu. To je ono što je, čini mi se, bilo najvažnije u ovoj predstavi – kaže reditelj.

Premijernom izvođenju komada prisustvovao je i Igor Bojović, autor dramskog teksta i aktuelni direktor beogradskog pozorišta „Boško Buha”. Zadovoljstvo mu je kaže što je sarađivao sa aleksinačkim pozorištem, ali i sa rediteljem Brankom Popovićem.

Pepeljuga ‒ Odavno sam želeo da Branko režira neki moj komad i to se sada ostvarilo upravo u Aleksincu gde sam potpuno egzaltiran nakon ove predstave. Video sam sjajne glumce, neočekivano dobre s obzirom da je reč o amaterskom pozorištu i verujem da će oni uskoro moći da računaju i na status profesionalnog gradskog pozorišta – smatra Bojović. 

I reditelj i autor teksta složili su se da je ovim komadom „Teatar 91” nadmašio status amaterskog pozorišta i da je on urađen na svim profesionalnim nivoima, te da bi se mogao naći i u konkurenciji festivala namenjenih profesionalnim pozorištima.

Pepeljuga

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =