OGNJEM PO ALEKSINCU

„Ognjem po Aleksincu” u galeriji Centra za kulturu

Izložbom fotografija Hadži Miodraga Miladinovića koja je postavljena preksinoć, 2. aprila, u Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu započeto je obeležavanje 20. godišnjice od stradanja aleksinca u NATO bombardovanju.

Ovaj aleksinački majstor fotografije je na neki način hroničar Aleksinca i okoline. Njegove fotografije sa socijalnim motivima, kao i one o rudarima su bile na mnogim svetskim izložbama. Za vreme NATO bombardovanja aleksinačkog kraja Miladinović je snimio preko 1000 fotografija, a najzanimljivije su obuhvaćene ovom izložbom.

OGNJEM PO ALEKSINCU

‒  Kada je krenulo bombardovanje smatrao sam da je moja dužnost da fotografišem i da to zabeležim. Ispostavilo se da su te fotografije i posle 20 godina aktuelne ‒ rekao nam je Hadži Miladinović uz napomenu da je u to vreme izrađivao albume sa 20-30 fotografija koje su deljene stranim i domaćim delegacijama koje su posećivale naš grad i obilazile stradališta.

‒  Aleksinac je naravno jedan od prvih gradova koji je bombardovan i naročito stravično je stradao, kao što svi to znamo. Zato te fotografije, imam utisak, da su veoma uticale na kasnija dešavanja oko obnove Aleksinca, jer mnogi ljudi su videli šta se dogodilo ‒ sa ponosom ističe naš sagovornik napomenuvši da je u to vreme internet bio u povoju.

Deo fotografija nastalih u to vreme objavljene su u veoma zapaženoj knjizi ovog autora „Ognjem po Aleksincu”.

OGNJEM PO ALEKSINCU

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =