Subotinac

Odlazim jer im nisam potreban: Potvrđena Fejsbuk ostavka predsednika Subotinaca

Neodržavanje zakazanog zbora zbog nedostatka kvoruma, na kojem je trebalo da se razmatra dugogodišnji problem seoskog vodovoda, bio je razlog da predsednik Mesne zajednice Subotinac Dragan Cvetković da ostavku. Članove Saveta i meštane sela o ovoj odluci obavetio je istog dana, u subotu 3. avgusta, putem Fejsbuka, istovremeno im se javno zahvalivši na dosadašnjoj saradnji.

Odluka saopštena preko fejsbuka: printscreen

Ni nekoliko dana kasnije Cvetković nije odustao od ovakve odluke, potvrdivši nam da ona nije bila ishitrena.

‒ Problem u selu duži niz godina je taj seoski vodovod. Dosta meštana nema vodu iz ‘Bresja’ i zavise od te vode, koja ne sme nenamenski da se koristi. Kada sam ja na nekoliko primera ukazao na neracionalno korišćenje i povodom toga sazvao zbor građana sela Subotinca, bio je veoma slab odziv i onda sam iz moralnih razloga dao otkaz – potvrdio nam je u telefonskom razgovoru odlazeći predsednik sela, dodajući da iako Subotinac ima sekundarni gradski vodovod mnogi meštani nisu sproveli priključak iz finansijskih razloga. 

Zbog neracionalnog trošenja stanovnici gornjeg dela sela, kako nam objašnjava naš sagovornika, i po desetak dana ostajali su bez vode. Zato je on inicirao da se počne sa naplatom vode, odnosno takse za održavanje seoskog vodovoda i da se sproedu povremene restrikcije, kako bi se izbegle posledice neracionalne potrošnje. Ipak, pošto je sa praksom rasipanja vode nastavljano, a malo ko je pokazao želju da se to zaustavi, Cvetković je rešio da se povuče.

Fejsbuk-reakcije
Građani uglavnom negoduju: printscreen 

Ova odluka, saopštena preko fejsbuka, naišla je na različite reakcije građana, a dominanti su bili komentari u kojima se izražava žaljenje zbog predsednikovog povlačenja. Cvetković nam kaže da mu stanovnici sela to i javno govore kada ga sretnu na ulici, ali da on ostaje dosledan svojim rečima. Ipak zašto do zbora nije došlo, iako je reč o zajedničkom problemu, može se samo nagađati.

‒ Čujem u narodu da su u pitanju zastrašivanja neka razna, u stvari to je nezainteresovanost, mentalitet, zato nam ide kako nam ide. Gledam selo Mozgovo, gledam selo Kraljevo gde je zainteresovanost meštana veća, idu ljudi napred, dobijaju veća sredstva od opštine, sređuju dom, dok nama dom samo što se ne sruši. Verujte tri četiri meseca, a i više obitavam po opštini da uvedem priključak za struju. Nisam imao gde da održim savet mesne zajednice, idemo po kućama kao da smo u ilegali, u 40. godini prošlog veka – priča nam razočarano Cvetković. 

Cvetković, koji je na čelu Mesne zajednice Subotinac bio, zvanično od prošle, a nezvanično od 2017. godine, kaže nam da je jako teško, posebno među mlađima, naći potencijalnog novog predsednika i da „seoska politika” malo koga interesuje.

‒ Posao predsednika mesne zajednice je toliko nezahvalna pozicija gde samo svesno idete protiv, prvo svoje porodice, onda protiv svojih finansija, ulažete svoje slobodno vreme, da bi se na kraju uvek našao neko nezadovoljan ko će da vas proziva, iznosi laži, da vam diže nervozu, tenziju i to je to – pojašnjava Cvetković svoje iskustvo kao predsednika mesne zajednice. 

Na pitanje kako je trenutno u selu bez predsednika Cvetković na kraju kratko odgovora.

‒ Maltene isto. Nisam im potreban, izgleda. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × three =