Bukovik

Obeležena 75. godišnjica Bukovičke bitke

Na tromeđi opština Aleksinac, Ražanj i Sokobanja juče je obeležena 75. godišnjica Bukovičke bitke koja se vodila na ovoj planini 24. jula 1944. godine.

− Bitka je vođena na Bukovoj poljani između jedinica Narodnooslobodilačke vojske, sa jedne strane partizanske 7. i 14. brigade 23. divizije i jednog velikog korpusa od 6.000 četničkih snaga, sa druge. Partizana je bilo 800 boraca ukupno u obe brigade – kaže sekretar aleksinačkog udruženja boraca Mića Milojević. 

Bukovička-bitka

Povodom obeležavanja ovog datuma održan je prigodan komemorativni skup na Bukovoj poljani, a 12 delegacija je položilo cveće i odalo poštu poginulim borcima. Ispred republičkog odbora SUBNOR-a Srbije delegaciju je predvodio zamenik predsednika pukovnik profesor Željko Zirojević, takođe tu je bila i delegacija Okružnog odbora Nišavskog okruga SUBNOR-a Niš koju je predvodio predsednik ovog odbora Slađan Dinčić. Aleksinac je imao dve delegacije, jedna je bila delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, a druga Rezervnih vojnih starešina. Poštu poginulima odale su i delegacije iz Ražnja, Sokobanje koja je imala dve delegacije, SUBNOR-a i lokalne samouprave, zatim delegacije iz Paraćina, Knjaževca, Boljevca i Negotina.

Posle komemorativnog skupa i odavanja počasti održano je druženje svih onih koji su se ove nedelje našli na Bukovoj poljani.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × one =