Vašar

O panađuru u biblioteci, a na vašaru i riblja čorba

Da veliki Petrovdanski vašar ima svoju funkciju i u današnje vreme potvrđeno je i na današnjoj tribini „Od Petrovskog panađura do Aleksinačkog letnjeg festivala”, održanoj u gradskoj biblioteci na kojoj je uvodničar bila etnolog Bratislava Idvorean Stefanović. Ona je rekla da su vašari i dalje aktuelni i da su u trendu, samo da se sada održavaju u drugačijem ambijentu i da drugačijim prevoznim sredstvima do njih stižemo u odnosu na naše pretke.

‒ Ljudski život i potrebe ostaju iste tako da vašar ima svoju funkciju i danas kao što je imao i onda. Onda su išli volovskim kolima, išli su lokalnim drumovima, a sada idemo na drugi način, imamo digitalne komunikacije. Međutim, vašar i zabava, relaksacija, jedna nada, jedan beg u nešto radosno čini mi se da ostaje ista. Da je bila takva na panađuru, a da se trudimo barem da sebi priuštimo i dan-danas tako nešto – rekla je Idvorean Stefanović. 

Biblioteka-tribina-panadjur

Prema nekim podacima, panađuri ili vašari su se u aleksinačkom kraju ustanovili još davne 1839, najpre u Deligradu. U Aleksincu je prvi vašar i to trodnevni održan 1865. godine, 29. i 30. juna i 1. jula po starom kalendaru. Održavani su u Paliluli, a po njima je mesto i danas zadržalo naziv Vašarište.

Krajem prošlog veka vašar je u Aleksincu održavan u glavnoj ulici, poslednjih godina tezge i vašarska roba sele se u ulice pored i ispod Zelene pijace, a od ove godine prvi put se vašar održava na drugom kraju, u ulici iza stadiona.

Kuvanje-riblje-čorbe
U toku je takmičenje u kuvanju riblje čorbe

Paralelno sa Petrovdanskim vašarom u Aleksincu se održava i manifestacija „Na Moravi vodenica stara”. Danas će posetioci imati prilike da prate takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pripremu tradicionalnih jela (od 16 sati), a svakako i da degustiraju pripremljenu hranu. U nastavku će biti održan večernji koncert na platou Doma kulture (21 sat), a nastupaju „Vesele mašine”, muzičari koji izvode pesme nekadašnjih „Rokera s Moravu”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − seven =