Nova hapšenja u slučaju „lažnih nektarina”

Afera oko plasiranja grčkih nektarina i breskvi kao domaćih na rusko tržište, zbog koje je početkom godine uhapšeno pet osoba, dobila je nove aktere hapšenjem još petoro osumnjičenih. Uhapšen je 41-godišnji S.S. za kojeg MUP navodi da je odgovorno lice firme „Citrum” iz Aleksinca, kao i I.A. (1996), V.N. (1981), M.K. (1960) i S.K. (1987) koji se terete za saučesništvo u sačinjavanju lažnih ugovora.

‒ Sumnja se da je S.S. organizovao uvoz nektarina i breskvi od dobavljača iz Grčke, skladištio voće u privrednom društvu ‘Coja promet’, a potom ga lažno deklarisao i otpremao kao proizvode domaćeg porekla kupcima u Ruskoj federaciji – navodi se u saopštenju dobijenom od niške policije, koja je ovu akciju sprovela u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. 

U saopštenju se dodaje da se četiri uhapšena fizička lica terete da su fiktivno prodavala voće i na taj način omogućila izradu lažne dokumentacije i prikazivanje uvezenih nektarina i breskvi kao robu domaćeg porekla.

‒ Sumnja se da je S.S. na ovaj način pribavio privrednom društvu ‘Coja promet’ protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104,86 miliona dinara – dodaje se u saopštenju.

Osumnjičeni koji se terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca uz krivičnu prijavu privedeni su Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Podsetimo da je februara ove godine već obavljeno jedno hapšenje zbog navodnog plasiranja nektarina i breskvi sa lažnom deklaracijom. Tada je policija saopštila da je zbog sumnje da su Rusima preprodavali grčko voće sa lažnom dokumentacijom kao da je proizvedeno u Srbiji uhapšeno pet osoba među kojima su odgovorna lica preduzeća „Coja promet” iz Aleksinca, preduzeća „Citrum” AKZ iz Beograda i D&B Transa.

O sudbini tih hapšenja u današnjem saopštenju nije bilo nikakvih informacija, a u MUP-u Srbije nisu mogli da nam potvrde da li je firma „Citrum” iz Aleksinca, koju pretragom nismo uspeli da pronađemo u APR-u, povezana sa firmom „Citrum” AKZ iz Beograda čija su odgovorna lica uhapšena u februaru.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × five =