Komarci

Nastavak akcije zaprašivanja: Preparati nisu štetni za ljude

Danas je nastavljena akcija suzbijanja larvi komaraca van Aleksinca, pošto je juče tretman protiv ovih insekata u samom gradu završen. Kako je planirano u nastavku će se tretiranje obaviti u barama, kanalima, ostacima starog korita i zabarenim iskopima, protiv odraslih komaraca i to nizvodno od Aleksinca. Najpre desnom obalom Južne Morave, od Aleksinca do Jasenja, a zatim uzvodno levom obalom od Vitkovca do Žitkovca.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, u kasnim popodnevnim i večernjim časovima biće izveden tretman u bari od Prćilovice do Moravca.

Prema planu organizatora, ova akcija bi trebalo da bude okončana sutra i to zaprašivanjem uzvodno leve obale Morave, od Žitkovca do Velikog Drenovca, a zatim uzvodno Moravicom od Kraljeva do Bovna.
Juče su građani mogli da vide vozila koja su vršila zaprašivanje protiv komaraca u gradskom parku Brđanka, duž Moravice u Aleksincu i Vakupu i u ulicama sa većim prisustvom zelenila. Takođe, juče je obavljeno tretiranje uzvodno na desnoj obali Južne Morave.

‒ Tretman se vrši preparatima neškodljivim za ljude i domaće životinje, napominju nadležni u Opštinskoj upravi ‒ koja i sprovodi akciju suzbijanja insekata. 

Larve komaraca suzbijaju se direktnim ubacivanjem preparata u vodene površine, dok se odrasle forme suzbijaju prskanjem iz vozila, što su stanovnici Aleksinca juče mogli i da vide u kasnim popodnevnim satima. Kako nam je objašnjeno zaprašivanje može biti štetno za pčele, pa se stoga ono obavlja u delu dana kada su aktivnosti u pčelinjaku smanjene.

Pčelari koji žive u neposrednoj blizini mesta koja će u nastavku akcije biti tretirana treba da spreče kretanje pčela za vreme trajanja akcije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + 5 =