Najbolje jelo iz Probištipa

Danas su na platou ispred Doma kulture u Aleksincu, povodom 5. juna – Dana opštine, održane „Vredne ruke”, tradicionalna manifestacija koju je sedmi put zaredom organizovalo Udruženje građana „Radinost”. Na okupu su bile ekipe tridesetak udruženja žena iz svih krajeva Srbije i jedno iz Severne Makedonije, iz Probištipa.

Brojni posetioci mogli su da uživaju u ukusima i mirisima prave domaće hrane i pića i zanimljivim rukotvorinama vrednih domaćica. I ove godine nije izostala humana akcija „Zdrav doručak”, a radi se o prikupljanju sredstva za lečenje dece obolele od raka. Ova akcija realizovana je u saradnji sa Udruženjem „Vera, ljubav, nada”.

Organizatori takmičenja nagradili su po tri najbolje plasirane ekipe u četiri takmičarske oblasti – stari zanati i proizvodnje hrane, pića i meda.

Kada je reč o starim zanatima, žiri je prvo mesto dodelio „Unikat dizajnu” iz Zaječara, drugo je Udruženje žena iz Ražnja, dok se na treće mesto plasiralo „Licidersko srce” iz Niša.

U proizvodnji tradicionalnih jela najbolja je ekipa Udruženja žena iz Probištipa (Severna Makedonija), ispred Udruženja žena „Hestia” iz Feketića (opština Mali Iđoš) na drugom, i „Super žena” iz Tešice koje su osvojile treće mesto.

U kategoriji pića, žiri je ocenjivao vina, rakije, sokove i čajeve i za pobednika proglasio Biljanu Đorđević iz Medveđe kod Despotovca, druga je „Taština kuhinja” iz Ražnja, dok se na treće mesto plasirala niška firma „Produži život” iz Niša.

Po prvi put ove godine u konkurenciji za bili su proivođači meda. Prema oceni žirija, najbolji med izložio je Miloš Ristić iz Žitkovca, drugo mesto pripalo je Urošu Dimitrijeviću iz Donjeg Krupca, a treće Draganu Stošiću iz Niša.

Izveden je i bogat kulturno-umetnički program, u kome su, pored osatalih, učestvovali članovi kulturno-umetničkih društava „Svrljig” iz Svrljiga i „Dejan Jovanović Deša” iz Tešice. Održana je takođe i tradicionalna modna revija.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − nine =