Međunarodna zajednica žmuri pred „žutom kućom”

Roman „Srpsko srce Johanovo” je istinita priča o Nemcu Johanu Ginteru kome je presađeno srce Srbina sa Kosova i koji želeći da pronađe porodicu čovek čije srce nosi otkriva zloglasnu „žutu kuću” u jednom selu u Albaniji. Iako je sa saznanjima upoznao Nemačku obaveštajnu službu tek nakon upoznavanja sa Veslinom Dželetovićem autorom romana, istina o stravičnim zločinima nad Srbima izlazi na svetlost dana.

‒ Ubeđen sam da mi ovu istinu nikad ne bismo saznali da nije bilo neke božanske promisli, jer te 2004. godine, kada ja to saznajem, niko ne govori o trgovini ljudskim organima. Svi ćute, medijska blokada je ogromna, veliki ulog je u toj priči. Zapad ima geostrateški i politički pristup Kosovu i on ne želi da se čuje istina o stradanju Srba. Pred mene je ovaj slučaj bačen kao zadatak da svedočim o tome – rekao je na predstavljanju romana u aleksinačkoj biblioteci Dželetović.

Osim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja koje optužuje za zločine, Dželetović okrivljuje i međunarodnu zajednicu pred čijim očima su se ti zločini dešavali.

‒ Ova naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji nisu stradali u vreme rata, njih nije odneo ratni vihor. Oni su stradali u doba mira u vreme kada su na Kosovo došli UNMIK i UNPROFOR i koji su dozvolili lov na Srbe, ali i na Albance koji su bili lojalni Srbiji – podvukao je Dželetović.

Roman o Nemcu sa srpskim srcem koji je prešao u pravoslavlje jer je to bio jedini način da usvoji srpskog dečaka, sina čoveka čije srce nosi, objavljen je 2011. godine. Do sada je i imao je 14 izdanja, preveden je na četiri jezika, a izdanje na ruskom jeziku štampano je u više hiljada primeraka.

Prema rečima Slobodana Rosića iz Udruženja pisaca POETA, izdavača, za filmsku ekranizaciju romana zainteresovale su se neke inostrane produkcijske kuće i da je u međuvremenu završen i scenario. I on i autor Veselin Dželetović se nadaju da će posle tog filma međunarodna zajednica konačno saznati pravu istinu o svemu što se dešavalo na prostorima Kosova i Metohije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + 11 =