Međunarodna konferencija – mesto susreta mladih

Sedma Međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjim školama bila je dobra prilika da prosvetari iz regiona razmene svoja iskustva, ali i mesto susreta mladih ljudi iz država koji su nekada bile republike SFRJ. Osim takmičarskih aktivnosti đaci srednjih škola su u međusobnoj komunikaciji kovali nova prijateljstva i upoznavali kulturu drugih sredina. I dok je raširena pojava da se vršnjaci sa ovih naših prostora najčešće sporazumevaju na engleskom, jer je to verovatno „in“, ovi mali naučnici su najčešće koristili svoj maternji jezik i nije bilo problema u razumevanju.

Pobednik takmičenja Beograđanin Luka Krstić kaže da je dobro razumeo učesnike iz Makedonije i da nije bilo problema da li je pisano ćirilicom ili latinicom. Engleski je retko korišćen, samo u slučajevima kada je trebalo pojasniti neke termine.

Da su ovakvi učenici biseri svakog društva pokazuje i njihovo poimanje uspeha u životu i predanost radu. Skromnost i rad su njihova odluka, i ne teže popularnosti u društvu.

A da li se nešto menja u našem odnosu prema ovim dečacima i devojčicama koji predstavljaju bolji deo našeg školstva je pitanje za sve nas.

‒ Poslednjih godina se stvari stvarno menjaju na bolje i više se govori o ovakvim primerima, deci koje osvajaju nagrade. Konkretno moj učenik, on je vrlo skroman, i u našu školu je došao sa nagradama iz hemije iz osnovne škole. U međuvremenu se malo preobrazio pa je povećao interesovanje za fiziku, što je lepo i na šta sam ja ponosna – kaže Lukina profesorka Milenija Joksimović.

Ovaj pedagog ističe da vršnjaci cene Lukin rad, ali na jedan poseban način. Svesni su da on vredi i da to što on radi vredi.

‒ Njima je ipak zanimljivije nešto drugo. I pored toga oni njega već doživljavaju kao naučnika u razredu ‒ konstatuje profesorka Joksimović.

Slična je priča i o ostalim osvajačima priznanja bez obzira iz koje sredine sa ovih prostora dolaze. Zato je krajnje vreme da ponešto učimo i od ovih zaljubljenika u znanje i da na ovakvim skupovima oni budu više u centru pažnje . Pre svega medijski. A sam čin dodele nagrada da bude što bolje organizovan i u duhu savremenih tendencija, uz prisustvo većeg broja novinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + eighteen =