PIP

Maja Radoman Cvetićanin na završnici Festivala: PIP je delo svojih posetilaca

Uručenjem nagrada i predstavom „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka” u režiji Vide Ognjenović, sinoć je spuštena zavesa na osmi Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu. Završnica je upriličena aleksinačkom premijerom prvog komada u produkciji PIP-a u kojem igraju beogradski glumci, Slobodan Beštić i Jelena Todorović.

Naši dani
Maja Radoman Cvetićanin: “Festival delo svojih posetilaca”; foto: iz arhive

Nakon uručivanja nagrada, a pre početka predstave, publici u sali obratila se direktorka Centra za kulturu i umetnost i član Festivalskog odbora Maja Radoman Cvetićanin, ističući koliki je značaj posetilaca koji iz godine u godinu prate Festival.

‒ Postoje festivali koji žive sjajem dela svoga tvorca ili tvorca čije ime nose dugom tradicijom, ima festivala koji se hrane modom savremenih trendova ili snagom svojih mecena, ima festivala koji blistaju u skromnosti, onih koje izobilje olenji, ima skromnih i raskošnih, seoskih i gradskih. U biti svi su oni delo, ne ni svojih osnivača, ni svojih selektora, pa ni organizatora, ni pokrovitelja, svi festivali delo su svojih posetilaca jer žive zahvaljujući njihovom prisustvu i njihovoj podršci – istakla je Radoman Cvetićanin. 

Ona je podsetila da je Festival nastao idejom dvojice genijalnih pozorišnih ljudi, Dušana Duka Jovanovića i Slobodana Selenića, a prohodao entuzijazmom aleksinačkih pozorišnih zaljubljenika.

‒ I nastavio da raste tvrdoglav u opstajanju, originalan i svoj, pelcovan dokazivanjem, ohrabrivan začuđenošću i pokornošću gostiju, pred publikom koja dužinom svog aplauza hirurški precizno, na pravo mesto smesti i prestoničke zvezde i amatere genijalce – dodala je direktorka Centra za kulturu. 

PIP
“Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka”, prvi komad u produkciji Festivala PIP; foto: Hadži Miodrag Miladinović

Po njenim rečima aleksinački festival mnogi hvale i pominju, neki priželjkuju, a iskreno vole svi koji ga čine, organizatori, pokrovitelji, gosti i publika.

‒ Za sve nas PIP je naše slavlje, naša svetkovina, naša gozba. Čak i gosti koji se dva put vrate na PIP, kao i mnogi pozorišni znalci, o PIP-u neretko misle kao svom festivalu jer ih ovaj grad sa radošću dočekuje, pozorišnom slavom gosti i domaćinski ispraća. I nama i njima potreban je PIP, potrebno je ovih sedam dana da bismo bili odani prethodnicima, a primer potomcima, umorni, a nadahnuti, nepoznati, a dostojni, drugačiji, a svoji. I svake je godine izazov veći, a prijatelja više – istakla je direktorka Radoman Cvetićanin i pozvala publiku na deveti PIP, novembra sledeće godine. 

PIP
Predsednik ovogodišnjeg žirija Milivoje Mlađenović, predsednik Festivalskog odbora Dragan Jovanović i član Festivalskog odbora Miloš Paović sa nagrađenima

Ove godine tokom osmog Festivala prvoizvedenih predstava publika je imala prilike da vidi šest takmičarskih predstava i jedan komad u čast nagrađenih. Za selekciju predstava na osmom PIP-u bio je zadužen glumac i bivši direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić, a sledeće godine selekcija će biti poverena Milivoju Mlađenoviću, teatrologu i dramskom piscu iz Sombora.

Pročitajte ko su nagrađeni na osmom Festivalu prvoizvedenih predstava  

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 4 =