kulturno stvaralastvo1

KUD-ovi čuvaju tradiciju

Kulturno stvaralaštvo na selu, koje godinama organizuje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, najznačajnija je i skoro jedina manifestacija u kulturnom životu sela koja ima zadatak da očuva tradiciju i kulturnu baštinu. Cilj ove manifestacije je da očuva i produži postojanje srpskih tradicionalnih pesama, igara i običaja koji su nažalost na pragu da sastavim nestanu, a takođe da prikaže lepotu, kvalitet i raznovrsnost naše kulturne baštine.

goca zivanovic─ Ne bi trebalo zaboraviti tradiciju i običaje, niti ih se odricati, jer ako se odreknemo svojih običaja čini se kao da se odričemo svojih predaka, nasleđa i korena. Što reče pisac, ako jedan narod želi budućnost treba da pamti svoju prošlost, da čuva korene i neguje tradiciju. Čuvari tradicije kod nas, a i uopšte jesu Kulturno-umetnička društva i ja im se ovim putem još jednom zahvaljujem za sve ono što tako zdušno rade, što sa toliko mnogo pažnje i toliko mnogo ljubavi prikazuju svima nama, odnosno što čuvaju sve ono naše što nekad bejaše ─ kaže stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost Gordana Živanović.

U našoj opštini ove godine radi 11 Kulturno-umetničkih društava i ovogodišnja manifestacija će u četiri navrata, odnosno u četiri dešavanja, okupiti sva ta društva. Ove godine su domaćini sva ona Kulturno-umetnička društva koja nisu u mogućnosti da u svojim Domovima kulture, pošto ih nemaju, dočekaju nekog. Tako da su domaćini ovog puta iznajmili prostor, odnosno iznajmili Domove kulture, kako bi se i oni pokazali kao domaćini, jer uloga domaćina je naravno uvek obimnija od uloge gostiju.

Prvi događaj je u subotu, 13. aprila, u Domu kulture u Žitkovcu gde će domaćin biti Tešica, odnosno Kulturno-umetničko društvo “Dejan Jovanović Deša”, a Kulturno-umetničko društvo “Mladost” je ovoga puta gost na svom terenu.

Za 20. april zakazan je drugi susret u Domu rudara na Aleksinačkom Rudniku. Tada će domaćin biti Kulturno-umetničko društvo “Pantelej” iz Kraljeva, a gosti su Kulturno-umetnička društva “Aleksinački Rudnik” sa Aleksinačkog Rudnika i “Biser” iz Draževca.

Nakon kraće pauze zbog Uskršnjih i Prvomajskih praznika, Kulturno stvaralaštvo na selu se nastavlja 11. maja, opet u Domu kulture na Aleksinačkom Rudniku. Ovoga puta domaćin će biti Kulturno-umetničko društvo “Rutevac” iz istoimenog sela, a gosti su Kulturno-umetnička društva “dr Nikola Janković Nidža” iz Kormana “Stojan Živković Stole” iz Trnjana.

Poslednje, četrvto dešavanje je 18. maja u Domu kulture u Mozgovu gde će uloge razmeniti Kulturno-umetnička društva “Merak” iz Vukašinovca i “Bukovik” iz Mozgova koje je kod svoje kuće gost.

Očekivanje organizatora je da će i ovogodišnja manifestacija proteći u najboljem redu sa dosta muzike, pesme i igre, a kao što tradicija nalaže, najbolje tačke će publika ponovo videti prve večeri manifestacije „Na moravi vodenica stara“ u Aleksincu, sredinom jula meseca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − 12 =