Čukurovac

Jubilej u Čukurovcu okupio akcijaše: Mladi zainteresovani za radne akcije

U Čukurovcu, malom i simpatičnom podjastrebačkom selu, u subotu je obeležen veliki i značajan jubilej – 75 godina od osnivanja jedne od prvih omladinskih radnih brigada u Srbiji. Svečanost je održana u porti crkvenog hrama Svetog Prokopija u ovom selu, na istom mestu gde je 9. jula 1944. godine, uoči sedme neprijateljske ofanzive, formirana ova brigada sa preko 500 mladih.

Čukurovac Posle postrojavanja brigadira i intoniranja sadašnje i nekadašnje himne, učesnike svečanosti pozdravio je zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, a zatim je o formiranju Moravske brigade i njenom značaju govorio sekretar Udruženja boraca Mića Milojević.

‒ Moram da kažem da ovde nije formirana prva brigada, već je to učinjeno u Lužnici, u selu Rakov Dol, 18. aprila 1944. godine ‒ rekao je Milojević. ‒ Njen prvi zadatak je bio prenos žita u opustošenu Crnu Travu, ali, po mojim podacima, ta brigada uopšte nije radila. Druga brigada formirana je takođe u aprilu 1944. godine u Toplici sa 80 mladića i devojaka. Treća je ova naša, Moravska, i o njoj ima najviše podataka, pa možda zato na mnogim mestima piše da je ona prva omladinska radna brigada ‒ naglasio je Milojević i podvukao da je dobrovoljni omladinski rad, ponikao kroz oslobodilačku borbu našeg naroda, svoju istoriju pisao kroz obnovu i izgradnju naše zemlje. 

Prof. dr Momčilo Talijan, predsednik Saveza udruženja učesnika ORA Srbije (SORAS), čiji je jedan od osnivača i Klub brigadira „O*ruk generacijaˮ iz Aleksinca, govorio je, pored ostalog, i o aktuelnom trenutku i perspektivama dobrovoljnog omladinskog rada. On je istakao kapitalne dokaze o pozitivnim stavovima većine mladih prema ORA dobijene kroz rezultate anketa na uzorku od 730 ispitanika, studenata i srednjoškolaca. Prema rezultatima ovog, na naučnoj metodologiji zasnovanog istraživanja, svaki peti pripadnik generacije mladih spreman je za učešće u radnim akcijama.

‒ Ako se ovome doda da se stručnim pristupom iz neutralno motivisanog odnosa (64,1%), relativno uspešno može preći u u pozitivan, treba zaključiti da u populaciji mladih ima većina onih na koje se može računati da će učestvovati na radnim akcijama. Sadašnja generacija mladih ne želi samo da sluša, već hoće i može da (o)živi dane rada i druženja putem ORA kao osoben i u našoj zemlji primeren modalitet volontiranja mladih, a u tome treba da ih podrže i pomognu sve institucije u našem društvu ‒ zaključio je prof. dr Talijan. 

O udruživanju i zadacima brigadira u ovom delu Srbije govorio je predsednik Udruženja akcijaša regiona Niš dr Dragan Topisirović, a potom su organizacijama i pojedincima uručene zahvalnice.

Na svečanosti su nastupili članovi folklornog ansambla KUD „Dejan Jovanović Dešaˮ iz Tešice.


Zahvalnice

Srđan Ilić i Čedomir Rakić Klub brigadira „O*ruk generacijaˮ, kao domaćin obeležavanja jubilarne godišnjice, uručio je zahvalnice organizacijama koje su pomogle u realizaciji planiranih aktivnosti.

To su: Skupština opštine, Aleksinački rudnik uglja, Sportsko-rekreativni centar Aleksinac (SRCA), Centar za kulturu i umetnost, Radio Aleksinac, Udruženje boraca, KUD „Dejan Jovanović Dešaˮ Tešica, JP za puteve, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Odred žandarmerije u Nišu, Savez učesnika ORA Srbije Klub brigadira Niš, Udruženje akcijaša „Brigadeˮ Smederevo, Učesnici ORA Pirot, Božidar Vučković iz Leskovca, Milan Stanković iz Doljevca i dr Dragan Topisirović iz Niša.

Klub je dodelio zahvalnice i istaknutim pojedincima koji su kao akcijaši dali nemerljiv doprinos izgradnji zemlje. Dobitnici su: Milena Maksimović, Radica Pešić, Suzana Jovanović, Suzana Turk, dr Nataša Stanković Nedeljković, Milorad Spajić, Miroslav Ljubisavljević Rira, Tomislav Trajković, Zoran Maričić i Miodrag Cvetanović.


Cveće i izložba 

Povodom 75. godišnjice formiranja Moravske brigade, delegacije Opštine Aleksinac, Kluba brigadira „O ruk generacijaˮ, Udruženja boraca i Udruženja rezervnih vojnih starešina položile su cveće na spomen-obeležje Moravske brigade i na spomenik narodnom heroju Ratku Joviću Dušku, dok je u parohijskom domu član Upravnog odbora SORAS-a Duško Todorović otvorio izložbu fotografija i dokumenata sa radnih akcija.

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 10 =