oružje

Još godinu dana za zamenu oružnih listova

Rok za zamenu starih oružnih listova za nove biometrijske isprave, koji je najpre bio predviđen za početak marta ove godine, produžen je za još godinu dana, preciznije do 5. marta 2020.

Zakon o oružju i municiji koji je usvojen 2016. uveo je niz novina, pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, obaveznog lekarskog pregleda, a vlasnici oružja su bili u obavezi da u roku od tri godine zamene stare isprave. Međutim, prema statistici, mali broj je ovu obavezu izvršio u proteklom periodu što govori da su mnogi vlasnici oružja, po navici, čekali poslednji čas.

Vlasnik oružja je u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Pored toga, mora dostaviti potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sastavni deo postupka je i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja.

Opravdan razlog razlikuje se u zavisnosti od vatrenog oružja koje se poseduje. Ukoliko neko poseduje lovačku pušku ili karabin, moraće da priloži uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopiju lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, moraće da priloži potvrdu o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

Dosta je polemike bilo oko obuke za rukovanje oružjem. Ipak, po Zakonu ovakva obuka nije obavezna za one koji već imaju dozvolu i menjaju je za novu, biometrijsku.

Što se troškova tiče, izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica, a 900 dinara naknada za troškove izrade). Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima, odnosno pištolje, revolvere i karabine moraju uplatiti i republičku taksu od 5.360 dinara ili 2.560 dinara za neolučene cevi. Uz ove troškove, treba uračunati i lekarsko uverenje čija se cena kreće od 2.500 do 6.000 dinara, zavisno od zdravstvene ustanove, kao i potvrdu o nekažnjavanju. Odnosno za zamenu stare novom biometrijskom ispravom vlasnici oružja treba da izdvoje otprilike od desetak do 15 hiljada dinara.

Za razliku od starog dokumenta, na jednom biometrijskom oružnom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili isto toliko pištolja.

Vlasnici oružja koji do 5. marta naredne godine ne zamene oružne listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da im se oružje i municija oduzmu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + twenty =