Iz Velikog Drenovca na Akonkagvu

Iz Velikog Drenovca, sela na obodu aleksinačke opštine, put Južne Amerike u nedelju (27. januar), kreće Nikola Petrović (29), planinar aleksinačke „Brđanke”. On je član ekspedicije Planinarskog kluba „Predejane” iz istoimene varošice na jugu Srbije koja odlazi u Južnu Ameriku sa namerom da osvoji najviši vrh ovog kontinenta, Akonkagvu, na nadmorskoj visini od 6.962 metra.

‒ Na put dug više od 12 hiljada kilometara krećemo avionom iz Beograda preko Ciriha do glavnog grada Argentine, Buenos Airesa. Odatle opet avionom letimo do Mendoze, gde ćemo obezbediti neophodne dozvole za uspon, hranu i druge potrepštine. Ekspedicija će trajati skoro mesec dana, od 27. januara do 22. februara. Što se mene tiče, apsolutno sam i fizički i mentalno spreman za ovaj veliki izazov ‒ kaže Petrović koji se planinarenjem bavi od 2016. godine.

‒ Planinarenje mi se dopalo zbog drugarstva, boravka u prirodi i stvaranja zdravih navika. Učešće u akcijama za mene je veliki izazov jer želim da testiram svoje mogućnosti ‒ dodaje naš sagovornik.

Iako se planinarenjem bavi tek dve godine, Nikola Petrović je već ispenjao više od 30 vrhova čija je nadmorska visina veća od dve hiljade metara.

‒ Najveći utisak na mene ostavio je uspon na Cugšpic, najviši vrh Nemačke (2.962 m), koji je trajao punih 14 sati. Prošle godine osvojio sam najviši vrh Evrope i Rusije, Zapadni Elbrus (5.642 m) i brojne vrhove u zemlji i širom Evrope, kao što su Hajla (2.403), Musala (2.925 u zimskim uslovima, zatim Kučki, Ljevorečki i Vasojevački kom (sve vrhovi preko 2.400) i najviši vrh Slovenije i bivše Jugoslavije, Triglav (2.864 m). Osvajanje ovih vrhova je ujedno bila i odlična priprema za ekspediciju na Akonkagvi ‒ naglašava Petrović koji je krajem prošle godine dobio priznanje Sportskog saveza opštine za postignute rezultate u 2018.

Na kraju razgovora, uz srdačan stisak ruku, poželeli smo Nikoli srećan put u Južnu Ameriku i uspešan završetak ekspedicije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − five =