In memoriam: Miroslav B. Đurđanović

Miroslav B. Đurđanović, diplomirani mašinski inženjer, doktor tehničkih nauka i redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu u penziji, preminuo je u 79. godini.

Miroslav B.Đurđanović rođen je 1940. godine u Grejaču. Mladost je proveo u svom rodnom mestu gde se isticao i svojom društvenom angažovanošću u kulturnim i sportskim dešavanjima, posebno je bio aktivan u streljaštvu – član reprezentacije Srbije.

Kao autor i koautor objavio je više od 80 naučnih radova, tri priručnika i dve monografije (poslednja:Grejački mikrorejon-žrtve ratova i buna u 19. i 20. veku).

Bio je predsednik više naučnih i organizacionih odbora domaćih i međunarodnih konferencija, recenzent više desetina naučnih radova i knjiga, mentor i član komisija za odbranu brojnih magistarskih radova i doktorata na Univerzitetu u Nišu.

Bio je i član redakcije časopisa „Zavarivanje i zavarene konstrukcije” i časopisa „Tribologija u industriji”.

Izuzetno posvećen svom rodnom kraju i svojoj porodici.

Jedan od nosilaca projekta restauracije crkvenog hrama „Vaznesenje Hristovo” u Grejaču i manifestacija obeležavanja stote godišnjice Osnovne škole u Grejaču i 100. godišnjice Vojnog orkestra Srbije.

Preminuo je januara 2019.godine u Nišu.

 

2 komentara

  1. Neke od rečenica kojima je profesor započinjao predavanje o Tribologiji (nauka o trenju, habanju i podmazivanju): “Trenje Vam je nekad korisno – automobilska guma, nekad štetno – zupčanici, ali, trenje je uvek tu. U ostalom, da nije bilo trenja, ne bi bilo ni Vas…”. I svaka se generacija slatko nasmejala.
    Dragi moj profesore, ostavili ste dubok trag…nedostajaće mi naši razgovori o “1912-oj”, herojima Vašeg/našeg doba, FSW-u…
    Miki

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =