Lovac

I lovočuvare ujedaju, zar ne?

Da je pas veliki prijatelj lovaca i veoma značajan partner u lovu odavno se zna. Ali da se vremena menjaju ukazuje i događaj sa jedne od sednica Opštinskog veća opštine Aleksinac kada se na dnevnom redu našao i zahtev jednog lovočuvara za nadoknadu štete zbog ujeda psa. On je na ime vansudskog poravnanja zbog ujeda napuštene životinje dobio nešto više od 30 hiljada dinara. Običnom svetu je to malo čudno jer svaki lovac, a naročito lovočuvar, mora da položi i lovački ispit.

Da li je u dosadašnjem polaganju ispita bilo i takvog zadatka ne znamo, ali ima šaljivih predloga da se ubuduće izučava i zaštita lovaca od ujeda pasa. Drugi, još duhovitiji kažu da agresivni psi ne prepoznaju lovačke činove, pa jurišaju i na lovočuvare. Mi bismo dodali da možda baš i prepoznaju činove, pa kao zaštićena vrsta, a da bi bili glavni u svom sokaku, baš imaju merak na „visokopozicionirane” u hijerarhiji. Nadamo se da ova pojava među aleksinačkim psima neće uzeti maha, pa da ubuduće „ne daj Bože” merak bace na inspektore, političare, pa i samog predsednika opštine koji je takođe lovac.

Ako ostavimo po strani šalu, problem ujeda pasa lutalica postaje „poguban” po lokalne budžete, tako da ništa bolja situacija nije ni u aleksinačkoj opštinskoj kasi. Odgovorni u Opštini Aleksinac kažu da je ovdašnji azil, koji može da primi do 140 pasa, odavno pretesan jer ih je svakog dana sve više na ulicama širom opštine. Upućeni kažu da veliki broj vlasnika dozvoljava da im se kuje okote, ali njihove potomke nakon određenog vremena čuvanja puštaju na ulicu verovatno vodeći se onim „da je ulica najbolja škola života”. Tako pripremljeni za život neki od njih postanu i „agresivni vladaoci sokaka”. To je za njih besplatno, ali ne i za poreske obveznike. Očito da su lokalni „šinteri” izgubili bitku sa ovim agresivcima, pa se očekuje da problem reši državni „šinter”. Prevedeno na jezik svakodnevice sve oči lokalnih samouprava uprte su u državu i izmenu određenih zakonskih propisa koja bi doprinela da se ovaj problem reši.

 

3 komentara

  1. Zar je bitno koga je pas napao kakav sramni naslov, da drzava dozvoli da se psi lutalice uklanjaju na lovacki nacin onda ne bih imali ovakve probleme, a pitao bih autora ovog teksta da li on ne bi podneo zahtev opstini za nadohnadu ukoliko bi ga ujeo pas..? A… Autore…?

  2. Marko, ti sigurno nisi pravi lovac jer lovci ne uklanjaju nista. Lov je sport, to sto ti kazes je ubijanja i na veliku zalost kod nas 60% “lovaca” ustvari jesi poput tebe. Nemojte sebe nazivati Lovcima jer smo mi lovci ljudi koji imaju kodeks ponasanja!

  3. Lovac je lovac, ubica, a ne sportista.
    A ovakvi koji bi pobili pse iako je to kršenje člana 269 KZ RS dodatno doprinose da se lovci stavljaju u isti koš sa raznim bolesnicima

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − fifteen =