Belmužijda

Halid Bešlić i Milica Todorović na 14. Belmužijadi

Za ljubitelje specijaliteta domaće kuhinje i poštovaoce narodnih običaja, ovog vikedna u Svrljigu održava se tradicionalna Belmužijada – manifestacija napravljena u čast starog pastirskog jela belmuža. Svrljiška trodnevna manifestacija, koja se ove godine 2, 3. i 4. avgusta održava po 14. put, danas je promovisana u Nišu. Pored nastupa poznatih pevača Milice Todorović i Halida Bešlića, posetioce očekuju i Sabor gajdaša, kao i Sajam nameštaja i tekstila, koji će se paralelno održati u balon sali kod Osnovne škole.

Milija-Miletić ‒ Prvog dana ćemo imati i Sabor gajdaša, koji podržava Ministarstvo kulture, drugog dana nas očekuje takmičenje u bacanju kamena s ramena i narodni višeboj, paralelno sa tim posetioci će imati priliku da probaju ukusna jela, a i da se kupaju na našem lepom bazenu. Još jednom pozivam sve ljude da dođu u najlepšu opštinu u Srbiji, da dođu u Svrljig i da probaju svrljiški belmuž, kako ja kažem svrljišku vijagru i očekujemo za narednih devet meseci mnogo veći broj novorođene dece – rekao je narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić na današnjoj promociji i dodao da ove godine očekuje preko 100.000 posetilaca. 

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović istakla je da, pored promovisanja svrljiških ukusa, imaju tendenciju da predstave i mlade umetnike iz ovog kraja. Jelena-Trifunović

‒ Inače to je jedna lepa tradicija da pozivamo bendove koji imaju veze sa Svrljigom, koji su ili rodom iz Svrljiga ili imaju poreklo. Prve večeri nastupaće ‘Topli maj’, bend iz Niša, a očekuje nas i nastup Teodore Đorđević, mlade umetnica iz Svrljiga – rekla je predsednica Trifunović i dodala da se ove godine na štandu od 17 do 21 organizuje i nagradna igra za sve one koji kupe belmuž. 

A kada je reč o ovom pastirskom specijalitetu koji zahteva spretne ruke, belmuž majstor Goran Živić kaže nam da je pored mladog sira, projnog brašna i soli, potrebno da se jelo priprema s ljubavlju.

Ukusna hrana i lepote svrljiškog kraja privlače sve veći broj turista, rekao je na današnjoj promociji direktor Centra za turizam, kulturu i sport, Miroslav Marković i dodao da manifestacija svake godine privuče veliki broj stranaca. Miroslav-Marković

‒ Imamo konstantno povećan broj gostiju iz Bugarske, iz okolnih zemalja, iz Rumunije, dolaze nam Grci… Sada imamo i veliki broj planinarskih društava sa kojima organizujemo obilazak svrljiškog kraja, Niševačke, odnosno Svrljiške klisure u delu sela Niševac, Prekonošku pećinu i druga zanimljiva mesta – rekao je Marković. 

Ono što Svrljižani posebno naglašavaju kao značajnu investiciju u njihovoj opštini su radovi na putnoj infrastrukturi, posebno izgradanja puta ka Staroj planini.

Podsetili su da pored Belmužijade imaju još manifestacija koje promovišu njihov kraj, a jedna od njih je Janijada, koja će se u selu Lukovu održati 17. avgusta.

Inače, šetači u niškoj glavnoj ulici imaće priliku večeras da čuju još nešto o svljiškoj Belmužijadi i da degustiraju čuveni belmuž.

PROGRAM: 

Prvi dan, 2. avgust, petak 

16:00 – Pastirski višeboj (prvo polufinale)
18:00 – Takmičenje u spravljanju belmuža (prva polufinalna grupa)
18:00 – Izbor najboljih domaćih jela (slatke i slane pite)
18:00 – Izbor najlepše pastirice (devojčice do 9 godina)
19:00– Sabor gajdaša balkanskih zemalja
21:00- Svečano otvaranje
22:00 – Bend Topli maj (koncert)

Drugi dan, 3. avgust, subota 

16:00 – Pastirski višeboj (drugo polufinale)
18:00 – Takmičenje u spravljanju belmuža (druga polufinalna grupa)
18:00Bench press classic (bazen)
18:00 – Izbor najboljih domaćih jela (domaći kolači)
18:00 – Izbor najlepše pastirice (devojčice od 10 do 14 godina)
19:45– Zabavni program
22:00 – Milica Todorović (koncert)

Treći dan, 4. avgust, nedelja 

16:00 – Pastirski višeboj (finale)
18:15 – Takmičenje u spravljanju belmuža (finale)
18:20 – Izbor najboljih domaćih jela (slana peciva)
19:00 – Izbor najlepše pastirice i najlepšeg pastira
19:45 – Zabavni program
21:15 – Proglašenje pobednika (dodela nagrada)
22:00 – Halid Bešlić (koncert)

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − four =