Opstinsko vece

Dodeljena sredstva udruženjima građana i raspisan konkurs za medije

Opštinsko veće je na današnjoj sednici donelu odluku o raspisvanju konkursa za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Aleksinac radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2020. godini. Za te namene, kao i ranijih godina, biće izdvojeno pet miliona dinara, a ograničavajući faktori su da podnosilac zahteva može da konkuriše samo sa jednim projektom po mediju i da je najviša moguća sufinansirajuća suma po projektu milion dinara, a najniža 20 hiljada dinara.

Za razliku od medija, konkursi za udruženja građana su završeni i većnici su danas prihvatili predlog nadležne komisije o raspodeli sredstava za realizovanje programa od javnog interesa. Udruženjima koja se bave socio-humanitarnim aktivnostima raspodeljeno je, kao i prošle godine, dva miliona i 800 hiljada dinara. Za razliku od prošlogodišnjih deset, za 2020. godinu apliciralo je 12 udruženja, pa su nekima od njih umanjena sredstva. Stav stručnih službi je da se za sledeću godinu na konkursu u ovoj oblasti opredele veća sredstva, pre svega zbog značaja njihovih aktivnosti za društvenu zajednicu.

Kada su u pitanju udruženja koja realizuju programe za nacionalne manjine, raspodeljeno je pola miliona dinara, a dva romska udruženja „Human” i „Nada” dobila su po 200 hiljada dinara. Kada je reč o nevladinom sektoru koji realizuje programe u oblasti kulture, udruženjima iz ove oblasti dodeljeno je dva miliona i 800 hiljada dinara, gde po opredeljenim sredstvima dominiraju horovi „Šumatovac” sa 750 i „Pevnica” sa 400 hiljada dinara. Za likovnu koloniju opredeljeno je 280 hiljada dinara.

Opstinsko vece

Za kulturno-umetnička društva na području opštine opredeljeno je dva miliona i 200 hiljada dinara, ali je raspodeljeno milion i 740 hiljada. Očekuje se još jedan konkurs, a to će biti nova šansa za one KUD-ove, koji nisu u potpunosti opravdali dobijena prošlogodišnja sredstva, da dopune dokumentaciju i steknu pravo da konkurišu za sufinansirajuća sredstva. Za verske zajednice opredeljeno je 800 hiljada i ta sredstva dobilo je deset crkava.

U oblasti zaštite životne sredine, ekologije, lovačkih i ostalih udruženja, opredeljeno je tri miliona i 300 hiljada dinara i među 19 udrženja čiji su programi podržani, najviše sredstava dobilo je aleksinačko Lovačko udruženje „Deligrad” milion, žitkovački „Srndać” dobio je pola miliona, a zatim Dobrovoljno vatrogasno društvo „Aleksinac” 350 hiljada dinara. Među društvima koja se bave zaštitom životinja, „Druidu” je opredeljeno 250 hiljada dinara, a Kinološkom društvu „Milivoje Prendić” 200 hiljada dinara.

Opstinsko vece

Opštinska vlada se pozitivno izjasnila o Izveštaju koji se odnosi na sprovođenje mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac za 2019. godinu u kome stoji da je podsticaje koristilo 175 subjekata, od kojih su 166 fizička lica, odnosno poljoprivredna gazdinstva i za te namene iz budžeta je izdvojeno 12 miliona i 800 hiljada dinara. Većnik dr Saša Petrović je pohvalio preglednost izveštaja, dok je većnik Veruljub Vrećić upitao da li prilikom dodele sredstava postoje određeni kriterijumi ili se ona dodeljuju po redosledu prijavljenih kandidata. Prisutan izvestilac iz Odeljenja za poljoprivredu objasnio je da postoje zakonski kriterijumi ko može da konkuriše, ali da je i redosled prijave aplikanata bitan. Presedavajući, predsednik opštine Nenad Stanković, upoznao je Veće da se razmišlja o unapređenju tog procesa i da oni koji prvi put apliciraju imaju prednost.

Na jutrošnjoj sednici bilo je samo jedno vansudsko poravnjanja sa oštećenim građaninom iz Aleksinca koji će dobiti 43 hiljade dinara zbog ujeda psa lutalice.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 + twenty =