PIP

Ćustić na otvaranju poručio: Čuvajte festival, nakaradnosti su prolazne

Nakon izvođenja predstave „Derviš i smrt”, koja je sinoć u poslednji čas zamenila ranije najavljeni komad „Crna kutija”, publici u Domu kulture obratio se glumac Slobodan Ćustić. Posle zvaničnog otvaranja sedmog Festivala prvoizvedenih predstava, pozvao je aleksinačku publiku da sačuva festival i da, kako je rekao, bez obzira na sve nakaradnosti koje su nastale zbog sporne promene repertoara nastavi dalje.

PIP ‒ Svi ste upoznati sa nekom gomilom nepotrebnih problema koji su se pojavili bez neke zle namere, nego jednostavno, eto, nekad se neke stvari dogode bez namere, ali sa mogućim posledicama. Vi jednostavno ne smete pustiti dete od sedam godina da propadne, a to je Vaš festival. Svaki pozorišni festival u ovoj državi je dragocen, jer ovo je prilika da vi imate normalno mogućnost da pogledate predstave. Ne možete putovati u Sombor ili Beograd, nešto zbog vašeg slobodnog vremena nešto zbog ‘ružnog vremena’ i treba da dođemo mi ovde kod vas. Vi ste jedna divna publika i zaslužujete da vidite nešto lepo – poručio je Ćustić, koji je, prema ranijem planu, Festival trebalo da otvori kao direktor Beogradskog dramskog pozorišta, a ne u ulozi Ahmeda Nurudina. 

PIP Ćustić je objasnio razloge zbog čega je sinoćna predstava otkazana i dodao da je na scenu izašao zbog publike i Tomislava Trifunovića, kome je, kako je rekao, festival u Aleksincu životno delo.

‒ Da nije bilo Tome Trifunovića verovatno ne bi bilo ni ove večeri. Sinoć nam je javila naša glumica Ivana Nikolić, koja je izuzetan profesionalac, da se razbolela. Ona je igrala pod jako teškim zdravstvenim okolnostima nekoliko puta i mogu misliti kako joj je bilo sinoć. Jedva je govorila našem operativnom direktoru da ne može nikako da putuje, da ne može da igra. Onda smo se Toma i ja čuli. ‘Šta ćemo sad Tomo da radimo?’, ‘Ćustiću je l’ imaš nešto drugo?’. Ja sam onda rekao jedino mogu da ponudim, jer su kolege zakazale termine mnogo ranije, ‘Derviš i smrt’ ili moju monodramu  – dodao je Slobodan Ćustić, kome se sinoć na sceni pridružio glumac amater iz Niša Svetislav Marković. 

Još jednom je rekao da su mu razlozi promene repertoara zbog mogućeg sukoba interesa razumljivi.

‒ Bilo mi je mnogo žao zato što je baš predstava ‘Utopljena duša’. Da je igrala ovde morala bi da pobedi, ali mi je takođe jasno da pošto Sergej igra glavnu ulogu, a naš dragi Toma je umetnički direktor, stvarno je došao u opasnost da može bilo ko da mu kaže da je to sukob interesa.

Zahvalio se opštinskoj vlasti što pomaže festival, jer bez nje, dodao je, ne bi ni bilo festivala.

‒ I posle nas, kad ja preselim i kad Toma preseli, pričaće se o ovom festivalu i i vi ste ti koji će odlučiti da li će biti festivala – istakao je Ćustić obraćajući se publici u Aleksincu. 

PIP

Sala Doma kulture sinoć nije bila ispunjena do poslednjeg mesta, kako smo ranije navikli na Festivalu prvoizvedenih predstava, a sve vreme u vazduhu se osećala neprijatnost i organizatora i posetilaca. Većina novinarskih ekipa koja je došla da isprate festival nije se zadržala do kraja. Otvaranju je prisustvovao i Tomislav Trifunović, umetnički direktor, koji je ove godine dobio zvanje počasnog građanina Aleksinca zbog doprinosa Festivalu prvoizvedenih predstava.

PIP

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + 7 =