Crvena

„Crvena” protiv šunda i kiča

Duodrama „Crvena” u produkciji festivala „Grad Teatar” Budva, koju je po tekstu američkog pisca Džona Logana režirao mladi crnogorski reditelj Danilo Marunović, biće izvedena u aleksinačkom Domu kulture 20. februara od 20 sati.

Komad kroz generacijski jaz dvojice glavnih junaka oslikava njihovu različitu percepciju umetnosti, kao i unutrašnje dileme sa kojima se suočavaju umetnici modernog doba, ali i degradiranje kvalitetne umetnosti u današnjem svetu.

‒ Ovaj komad je obračun sa jeftinim populizmom. On je snažno zastupanje velike umetnosti, one koja se pita, koja ima potencijal da menja stvarnost i inauguriše velike umetnosti, one koja pravi svojevrsne umetničke bogove – smatra reditelj komada Danilo Marunović. 

Tekst američkog pisca na scenu je prvi put postavljen pre deset godina u Londonu, a crnogorska verzija premijerno je igrana pre dve godine na budvanskoj sceni „Vještica”. Reditelj Marunović kaže da je Budva bila idealno mesto za premijeru kao simbol kvalitetnog kulturnog propadanja.

Uloge dvojice slikara poverene su glumcima Branislavu Lečiću, koji tumači lik Marka Rotka i Marku Grabežu, koji igra njegovog dvadesetogodišnjeg pomoćnika Kena. Scenografija u ovom komadu sačinjena je od slika crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića, dok je muzika koja prati radnju, mahom alternativni rok, izbor samog reditelja Marunovića.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − 4 =