Dom kulture

CKU: Odluke ne komentarišemo, radimo za publiku

Medijska prašina koja je zahvatila aleksinački festival, nakon odluke da se predstava BDP-a u kojoj glumi Sergej Trifunović skine sa repertoara, izazvala je reakciju organizatora manifestacije, Centra za kulturu i umetnost. Jutros je našoj redakciji dostavljeno saopštenje ove ustanove, koje potpisuje direktorka Maja Radoman Cvetićanin. Direktorka nije želela preterano da komentariše aktuelna dešavanja oko festivala, već je više podsetila na njegove početke i emocije sa kojima je stvaran. Saopštenje prenosimo u celosti.

Festival prvoizvedenih predstava obnovljen u Aleksincu pre sedam godina spojem iskustva i entuzijazma, živi uprkos mnogima, a zahvaljujući nekolicini. Energija, entuzijazam, neizlečiva ljubav prema pozorištu i glad za istinskim umetničkim vrednostima zaposlenih u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac i njihovih saradnika, uspeli su da od pokušaja ,,neke palanačke ekipe na jugu Srbije” načine jedan od najvoljenijih pozorišnih događaja Srbije. Ono za čim vape mnogo prestižniji festivali od PIP-a – pune sale tokom svake festivalske večeri, Aleksinac ima.

U vremenima kada se male sredine grčevito bore za svoje sugrađane, kulturna ponuda dokazano igra izuzetno veliku ulogu na listi razloga za ostanak. Kvalitet kulturne ponude redovnih programskih aktivnosti Centra za kulturu i umetnost Aleksinac i pune sale najbolje potvrđuju opredeljenje zaposlenih da očuvaju postojeće i iznedre nove posetioce negovanjem osnovnih postulata kulturne politike Aleksinca – kvalitet, prepoznatljivost i originalnost.

Suočavani godinama sa različitim organizatorskim izazovima od nedostatka para i nerazumevanja do infrastrukturne i tehničke dotrajalosti, a ne želeći da trpi Festival koji smo godinama s ljubavlju gradili, odluku Festivalskog odbora i sva dešavanja u vezi s tim nećemo ni sad, ni nadalje komentarisati. Znamo da će aleksinačka publika, na koju smo ponosni i koja stostruko vrati svaki naš napor, znati da ceni „lepotu koja svetli iza zavese”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − 4 =