Beograd i Srbija u odbrani aleksinačkog drvoreda?

Seča stabala u pešačkoj zoni glavne ulice i danas je jedna od glavnih gradskih tema u Aleksincu. Nekolicina građana koja se javno protivi uklanjanju drvoreda zbog rekonstrukcije ulice, danas se ponovo okupila na šetalištu, a podrška na konferenciji za novinare, koja je održana u podne, stigla je i iz prestonice. Kako su sebe nazvali, neformalna grupa građana „Odbranimo naš drvored u Aleksincu” ponovila je da se protivi seči stabala koje doživljava kao „pluća grada”, a sa ovim je bio saglasan i Dejan Bulatović, lider Ekološke partije Zeleni i potpredsednik Stranke slobode i pravde, jedan od učesnika na današnjoj konferenciji.

Aleksinčani su i ovoga puta istakli da je nekoliko stabala u nedelju ujutru bespravno posečeno, a odbornik u lokalnoj skupštini Boban Ranđelović, kako je rekao, podneo je i krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ranđelović ‒ Prvi najbanalniji osnov je zašto su radnici javnog komunalnog preduzeća došli u nedelju ujutru da seku stabla. Ne postoji hitnost u toj situaciji, a znamo svi kako se plaćaju radnici kada rade nedeljom. Drugi razlog zbog koga sam podneo krivičnu prijavu je taj što je na tenderu posao seče drveća dobila grupa ponuđača u kome se ne nalazi javno komunalno preduzeće – rekao je Ranđelović i dodao da ne prihvata argument da su lipe alergeno drvo, upitavši da li će zbog toga i ostale lipe u gradu biti posečene. 

Drvored

Beogradski političar Dejan Bulatović je seču stabala zbog rekonstrukcije nazvao nečuvenim, zločinom bez presedana i nečim do sada nezabeleženim što će ući u sramnu istoriju Aleksinca. On je rekao da se staro drveće svuda u svetu štiti, a da se jedino kod nas ono tretira kao zagađivač.

Drvored ‒ I ja ću to zaista da prenesem sutra u Beogradu, da kažem da je u Aleksincu drvo proglašeno zagađivačem, da je predsednik opštine rekao da ono šteti građanima. Oni jednostavno ne prezaju da seku živo biće. Ja to zovem živo biće, ono njima smeta umesto da ga stave pod zaštitu i da se bore da više tih drveće ima po Aleksincu – napomenuo je Bulatović. 

On je istakao da je Aleksinac prelep baš zbog drvoreda na šetalištu i da nikakav beton ne može zameniti prirodnu lepotu.

– Koliko sam razumeo njima je cilj bio da to iseku da bi menjali instalaciju, da bi popločali ovaj deo šetališta, ali to zaista nije razlog da može tako nešto da se radi, da se bahati. To je nešto što ne može da se radi, bez određenih dozvola, bez ekološkog inspektora – napomenuo je Bulatović i dodao da će čitav Beograd i čitava Srbija doći u Aleksinac da ako treba i 24 sata brane drveće. 

Do sada je u pešačkoj zoni posečeno nekoliko stabala, od preko tridesetak koliko bi trebalo da bude uklonjeno po projektu rekonstrukcije. U lokalnoj samoupravi juče smo dobili informaciju da će seča biti nastavljena kada se steknu uslovi uz eventualni nadzor policije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =