Bata i Saša „izrudariliˮ pobedničku titulu

Jučerašnje takmičenje u kuvanju riblje čorbe, 13. po redu, ovoga puta  pod nazivom „Od vode do trpeze“, kao jedna od aktivnosti  u sklopu manifestacje „Na Moravi vodenica stara“, okupilo 16 ekipa. Na keju pored Moravice, u prijatnoj i opuštenoj atmosferi,  varjače su ukrstili kulinari iz Bačke Palanke, Smedereva, Ćićevca, Niša, Arbanasca, Čečine, Petine, Gredetina, Trnjana, Kormana, Bovna, Aleksinačkog Rudnika i, naravo, Aleksinca. Na takmičenju su bile još tri ekipe, ali njihov učinak nije ocenjivan.

Tročlani žiri u kome su bili: Vesna Živadinović, profesor prehrambene grupe predmeta u Poljoprivrednoj školi „Šumatovcˮ u Aleksincu, Ivan Ilić, kuvar u Ustanovi „Lipovacˮ u Lipovcu i predstavik sponzora Goran Kostić, zaista nije imao lak posao.

Odluka je pala tek posle dužeg većanja, pa je laskava titula pobednika dodeljena ekipi „Bata i Sašaˮ koja je lane podelila drugom mesto sa „Majstorskom radionicomˮ iz Aleksinca. Pobednički tandem čine dvojica rudara – Bratislav Ilić sa Aleksinačkog Rudnika, rudarski penzioner i Saša Milutinović iz Aleksinca, rudar u Rudniku mrkog uglja „Sokoˮ u Sokobanji.

Drugo mesto osvojili su debitanti na ovom takmičenju, predstavnici aleksinačkog Udruženja građana „Radinostˮ, dok je treća pozicija pripala ekipi „Srceˮ iz Bačke Palanke. Pobednici su nagrađeni kotlićem, zlatnim medaljama i peharom, dok su drugoplasirana i trećeplasirana ekipa darovane peharima i srebrnim, odnosno bronzanim medaljama.

Dodeljene su i tri specijalne nagrade. Titulu najatraktivnije kuvarice ponela je Suzana Jocić iz ekipe Udruženja žena „Jezeroˮ u Bovnu, ekipa Udruženja sportskih ribolovaca „Kostrešˮ iz Ćićevca dobila je nagradu za najuređenije mesto za kuvanje riblje čorbe, a nagradu za najmlađeg takmičara osvojio je četvorogodišnji Mateja Jazbinšek, član ekipe „Ortaciˮ iz Aleksinca.
I ove godine takmičenje u kuvanju riblje čorbe pobudilo je veliko interesovanje znatiželjnika. Po završenom nadmetanju posetioci su mogli da uživaju u ribljoj čorbi, ali i u pasulju iz kazana i kačamaku. Pasulj je pripremila ekipa iz Lovačkog udruženja „Deligradˮ iz Aleksinca, a kačamak Branislav Blagojević, profesor u penziji. On je, inače, jedan od idejnih tvoraca „Kačamakijadeˮ, svojevrsnog takmičenja u kuvanju kačamaka, koje će, kako je najavio, ove godine biti održano 4. avgusta u Moravskom Bujmiru.

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Od vode do trpezeˮ organizovao je Sportsko-rekreativni centar Aleksinac (SRCA) u saradnji sa Klubom sportskih ribolovaca „Trnjaneˮ iz Trnjana i Centrom za kulturu i umetnost, a pod pokroviteljstvom Skupštine opštine.


Ekipe 

Ove godine su se takmičile sledeće ekipe: „Đeneraliˮ, „Bata i Sašaˮ, „Ortaciˮ, „Barakudaˮ i UG „Radinostˮ iz Aleksinca, Udruženja žena „Jezeroˮ iz Bovna, Etno-udruženje žena „Kormanˮ iz Kormana, „Obradović i sinˮ iz Trnjana, „Vragolaniˮ iz Gredetina, „Mali Mošaˮ iz Petine kod Kruševca, „Pobratimiˮ iz Arbanasca (opština Merošina), Udruženja sportskih ribolovaca „Kostešˮ iz Ćićevca, „Mačoriˮ iz Čečine (opština Doljevac), „Žućaˮ iz Niša, „Srceˮ iz Bačke Palanke i „Micaˮ iz Smedereva.

Van konkurencije riblju čorbu je kuvala ekipa Kluba sportskih ribolovaca „Trnjaneˮ iz Trnjana.


Fotografije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + sixteen =