Anketiranje učesnika ratova privodi se kraju

Još desetak dana je ostalo do kraja anketiranja učesnika ratova od 1990. do 1999. godine koje se sprovodi u cilju sticanja uvida u socijalno stanje boraca i njihovih porodica. Ovu akciju u opštini Aleksinac sprovodi Centar za socijalni rad po zahtevu Nišavskog upravnog okruga i to je jedna akcija države gde bi trebalo da se sagleda stanje u kome se nalaze porodice učesnika ovih ratnih događanja.

Pored Centra za socijalni rad, u ovu akciju uključeno je i Udruženje boraca koje okuplja sve učesnike u ratnim događanjima tokom devedesetih godina. Anketiranje se odvija u Info centru Centra za socijalni rad preko puta pijace.

‒ Do sada se ovome odazvalo oko 130 učesnika ovih ratnih događanja i mi ovim brojem možemo i ne možemo da budemo zadovoljni. Možemo zato što su se pojavili ljudi kojima je pomoć stvarno i neophodna i potrebna, a ne možemo zato što je to veoma mali procenat jer mi imamo oko 2.300 učesnika ovih ratnih događanja na nekim spiskovima. U svakom slučaju, nama će ostati posle 30. juna da sve ove podatke izanaliziramo. Imaćemo jednu dobru bazu tih podataka da vidimo kome je pomoć stvarno i najnužnija i da vidimo sa lokalnom samoupravom kako tim ljudima pomoći – kaže sekretar Boračke organizacije u Aleksincu Mića Milojević.

Učešće u ratu borci dokazuju vojnom knjižicom ili potvrdom iz vojnog odseka, a pravo na pomoć imaju i naslednici preminulih boraca. Ovo je prilika i da učesnici rata saznaju kakva je mogućnost da realizuju naplatu neisplaćenih ratnih dnevnica i neisplaćenih zarada ukoliko su radili u društvenim preduzećima koja su nakon privatizacije otišla u stečaj.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 5 =