Aleksinčani u filmu o Vronskom

Dokumentarno – igrani film „Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog” čije je snimanje počelo u decembru 2017. godine u Gornjem Adrovcu i manastiru Sveti Roman sinoć je premijerno prikazan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Reč je o naučno-popularnom prikazu biografije Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu. Scenarista Jevgenij Baranov i reditelj Mihail Jolkin su učešće Rajevskog u borbama i njegovu pogibiju na Golom brdu kod Gornjeg Adrovca prikazali u širem istorijskom kontekstu ruskog dobrovoljačkog pokreta u okviru kojeg su hiljade građana carske rusije pritekli u pomoć Srbima. Projekciji u sali stare kinoteke prisustvovala je i direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin.

‒ Film je veoma interesantan i zasnovan je na podacima i istraživanja naših i ruskih istoričara a ono što je meni do ove projekcije bilo nepoznato je priča oko dolaska generala Černjajeva u Srbiju. Iako mu je car zabranio odlazak na srpsko ratište, Černjajev ipak pred hapšenje odlazi u Srbiju gde je dočekan kao velika ruska pomoć ‒ prenosi svoje utiske Maja Radoman Cvetićanin.

Autori filma su istraživali i kako je Rajevski postao Tolstojev grof Vronski. Koristeći dostupne, ali i malo poznate podatke, povezujući sudbine, karaktere i izgled junaka romana i realnog učesnika tih događaja, oni su ispričali realnu istoriju smrti jednog od najpoznatijih likova svetske književnosti.

‒ Ja sam stekla utisak da običan Rus ne povezuje Rajevskog i Vronskog dok se kod nas u Srbiji o tome uopšte ne postavlja pitanje. Upravo tim mitom da je Rajevski Tolstojev Vronski film i počinje i to kroz priču našeg publiciste Budimira Potočana koji je svojim višegodišnjim istraživanjima dokazao da je Rajevski poslužio kao predložak za lik Vronskog u romanu „Ana Karenjina” ‒ kaže naša sagovornica.

Ulogu grofa Vronskog igra Miloš Biković a u filmu se pojavljuju i Aleksinčani, profesor istorije Zoran Stevanović i sveštenik Goran Mitić.

Film koji je realizovan pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Srbije i Ruske Federacije u Aleksincu će biti prikazan u avgustu ove godine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =