Grčko voće

Aleksinčani među osumnjičenima za izvoz grčkog voća kao domaćeg

Zbog sumnje da su Rusima preprodavali grčko voće sa lažnom dokumentacijom kao da je proizvedeno u Srbiji, uhapšeno je pet osoba među kojima su i odgovorna lica preduzeća „Coja Promet” iz Aleksinca. Uhapšeni su i odgovorni u preduzećima „Citrum AKZ” iz Beograda i „D&B Trans”.

U saopštenju MUP-a navodi se da postoji sumnja da su uhapšeni uvozili voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije i na taj način izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, pranje novca i poresku utaju.

‒ Uhapšeni su odgovorno lice preduzeća ‘Coja Promet’ A. C. (1956) i zastupnik tog preduzeća A. C. (1983), odgovorna lica preduzeća ‘Citrum AKZ’ N. C. (1982) i Z. C. (1957), kao i odgovorno lice firme ‘D&B Trans’ B. K. (1977) – kažu u MUP-u. 

Postoji sumnja da su odgovorni iz Coja Prometa tokom 2017. i 2018. uvozili breskve i nektarine iz Grčke, preko tri privredna društva iz Aleksinca, Beograda i Preševa, a zatim ih kao domaće prodavali Rusima i prihodovali 105 miliona dinara.

‒ Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća ‘Coja Promet’, izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju – navode u MUP-u. 

Zbog eventualnog saučesništva u sačinjavanju lažne dokumentacije privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

U MUP-u navode da je akcija hapšenja sprovedena u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 1 =