Ulica iza stadiona - Naslovna

Aleksinački akademici i vojskovođe dobili ulice

Sve ulice u 72 aleksinačka naselja dobila su naziv, tako da ubuduće ni u ovoj opštini neće biti bezimenih ulica ili adresa u kojima se navodi samo ime sela. Na listi skoro 500 novoimenovanih ulica, pored čuvenih ličnosti iz srpske istorije i značajnih događaja, našli su se i pojedini znameniti Aleksinčani, ruski generali, ali i stradali za vreme bombardovanja 1999. godine i tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

U samom Aleksincu je, pored 150 postojećih, još četrdesetak ulica dobilo nazive. Tako će deo stanovnika gradskog naselja od sada živeti u ulici Aleksinčana Dobrosava Knezmilojkovića, doktora hemije i državnog hemičara s kraja 19. veka, generala Mihaila Rašića, ministra i komandanta u balkanskim i Prvom svetskom ratu, kao i Ulici Riste Prendića, poslednjeg i najčuvenijeg srpskog tatarina.

Ulice u Aleksincu dobiće i folklorista i kompozitor Vladimir Đorđević, prvi doktor geologije u Srbiji – Prćilovčanin Svetolik Radovanović, ali i pevač Toma Zdravković, koji je rođen u Aleksincu. Na spisku novih aleksinačkih ulica jedna će biti posvećena ruskom generalu Černjajevu, glavnokomandujućem na moravskom ratištu, a svoju ulicu dobiće i pukovnik Rajevski, koji je navodno Tolstoju poslužio kao prototip za lika grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina”.

Neke ulice nazvane su po kraljevima Milanu, Petru Prvom i Aleksandru Karađorđeviću, knezu Mihailu, vojvodama Stepi i Petru Bojoviću, a na listi novoimenovanih su i ulica Gavrila Principa i Pašićeva.

U Žitkovcu je imenovano 20 ulica, a jedna će poneti ime po rođenoj Žitkovčanki, glumici Branki Mitić. U svom rodnom Subotincu ulicu će dobiti novinarka i pesnikinja Gordana Brajović. Takođe, i Bovan će imati ulicu nazvanu po svom znamenitom Knez Milojku Ivkoviću, začetniku loze Knezmilojkovića, koji je od kneza Miloša dobio funkciju „aleksinačkog kapetana”.

Neka sela imaće ulice posvećene stradalima u ratovima krajem 20. veka. Selo Kraljevo imaće ulicu Srđana Veličkovića, stradalog 1991. u Istočnoj Slavoniji, Ulicu Aleksandra Milenkovića – Šoče, stradalog 99. na Kosovu i Ulicu Bogomira Arsića – Uče, poginulog u bombardovanju 99. godine. U selu Stublina jedna ulica biće posvećena Milošević Draganu, stradalom 99. u okolini Gnjilana.

Iako Aleksinčani i dalje nemaju ulicu druga Tita, neke ulice u aleksinačkim naseljima zadržale su naziv 25. maj, koji se nekada slavio kao Dan mladosti povodom datuma rođenja nekadašnjeg predsednika.

Spisak novoimenovanih ulica nakon odobrenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, juče je usvojilo i Veće opštine Aleksinac. Konačnu odluku ipak će dati odbornici na narednoj sednici Skupštine opštine.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − five =