Aleksinačka publika uživala u folkloru KUD-a iz Bileće

U velikoj sali Centra za kulturu i umetnost sinoć je održan zajednički koncert predstavnika GKUD „Aleksinac” i gostiju iz Republike Srpske, odnosno članova GKUD „Vladimir Gaćinović” iz Bileće. Spletovima igara sa Kosova, Vranja i drugih krajeva Srbije predstavili su se članovi ovih kulturno-umetničkih društava.

Gradsko kulturno-umetničko društvo „Vladimir Gaćinović” iz Bileće je društvo sa velikom tradicijom, koja datira od 1935. godine, ali je imalo dugogodišnju pauzu u radu. Ove godine gosti iz Bileće proslavljaju 10. godišnjicu od ponovnog pokretanja, odnosno obnavljanja rada društva.

Društvo trenutno čini stotinak članova, a opština poput ostalih manjih lokalnih sredina ima problem sa odlaskom omladine, napomenuo je predsednik GKUD „Vladimir Gaćinović”, Nebojša Rogan.

‒ Nakon završetka srednje škole naši omladinci idu na studije pre svega u Beograd, Novi Sad i Banja Luku, mali broj njih se vrati u Bileću, tako da se trudimo da stalno obnavljamo svoji ansambl ‒ rekao je Nebojša Rogan.

GKUD „Vladimir Gaćinović” iz Bileće se trudi da se odazove što većem broju poziva gostovanja pre svega u Srbiji, onoliko koliko im vreme, obaveze ili finansije dozvoljavaju.

‒ Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim našim domaćinima, pre svega Novici Prvuloviću, Mileni Rašić i Mihajlu Pavkoviću kao i čelnicima opštine Aleksinac što su nas ugostili, ali i svim građanima Aleksinca koji su nam iskazali gostoprimstvo i ljubav, i nadam se da ćemo imati prilike da ugostimo što više vaših sugrađana, koji dođu u Bileću i na taj način nastavimo da razvijamo ovo naše prijateljstvo ‒ zaključio je Rogan.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva „Aleksinac”, Novica Prvulović, rekao je da kontakti sa umetničkim društvom iz Bileće postoje neko vreme i iskazao svoje zadovoljstvo što su konačno organizovali njihovo gostovanje.

‒ Ovo je prvi naš susret. Gradsko pozorište ‘Teatar 91’ je prošle godine bilo u Bileći, igrali su tamo jednu predstavu, a inače već neko vreme postoje kontakti koje uspešno održava gospodin Mihajlo Pavković. Sada se ukazala prilika da mi njih pozovemo u goste, da pokušamo da im budemo dobri domaćini i nadam se da smo u tome uspeli. Veoma mi je drago što su oni odmah iza ovih prvomajskih praznika iskoristili priliku da dođu kod nas. Vodimo razgovore da negde krajem juna mi budemo gosti njima u Bileći i naš početak prijateljstva nastavimo kroz buduća druženja ‒ rekao je Prvulović.

Našem kulturno-umetničkom društvu predstoje gostovanja na festivalu u Blacu, kao i Prokuplju, odlazak na Montenegrofest u Sutomoru, kao i gostovanje u pobratimskoj oštini Eani u Grčkoj.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =