lina

ALEF: Večeras na programu dve predstave

Nakon sinoćnog svečanog otvaranja i koncerta Aleksinačkog gradskog orkestra, za večeras je u sklopu programa Aleksinačkog letnjeg festivala (ALEF) najavljeno pozorišno veče i izvođenje dveju predstava.

Najpre će od 19 sati na platou Doma kulture biti odigrana predstava za decu „Doživljaji mačka Tošeˮ u izvođenju glumca Miloš Krstovića, direktora Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.
Predstava, rađena po istoimenoj priči Branka Ćopića, donosi priču o lenjom mačku Toši koji napušta mlin u kome je boravio i kreće u avanturu, potragu za životom bez muke i rada, tokom koje upada u razne nevolje ali uz pomoć svojih prijatelja, miša i psa, uspeva da ih prebrodi. Predstava govori o prijateljstvu, lenjosti, različitosti koja zbližava i spaja, a nije razlog netrpeljivosti.

Nakon ove predstave, u dvorištu Zavičajnog muzeja, biće odigrana još jedna predstava za nešto stariju publiku. Za 20 sati i 30 minuta najavljena je monodrama „Lina, od kamena tvrđaˮ koju će posetiocima muzeja izvesti glumica Vesna Stanković, koju su Aleksinčani imali priliku da vide u ulozi Milunke Savić u monodrami „Milunka Savić ‒ heroina srpskih oslobodilačkih ratovaˮ.
Monodrama, nastala po istoimenom romanu Jovana D. Petrovića, donosi nam istinitu priču o teškom i potresnom životu babe autora romana, Line, od perioda njenog devojaštva, preko zrelog doba do pozne starosti. Kroz njenu priču prepliću se i dešavanja s početka 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i posleratni period.

Tekst „Lina, od kamena tvrđaˮ pisan je autentičnim jezikom, poddijalektom istočne Srbije i donosi prave iskrene zdrave narodske mudrosti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =