Akcijaši: Imali smo elan da gradimo zemlju

Učesnici nekadašnjih omladinskih radnih akcija juče su u Domu omladine obeležili 1. april – Dan omladinskih radnih akcija. Bio je to, ne samo povod ponovnog susreta i evociranja uspomena, već i razmena iskustava i druženje sa pripadnicima mlađih generacija koji nastavljaju tradiciju ORA.

Srđan Ilić Na odluku Skupštine Jugoslavije da se 1. april, ustanovi kao dan akcijaša još davne 1946, kada je počela jedna od najvećih radnih akcija u tadašnjoj zemlji, podestio je predsednik aleksinačkog udruženja „O ruk generacija” Srđan Ilić.

‒ To je bila priprema za izgradnju pruge Brčko – Banovići. Kroz akcije je prošlo dva miliona ljudi, a i ceo današnji Novi Beograd podignut je zahvaljujući omladincima – rekao je Ilić i dodao da su aleksinački akcijaši učestovali u radnim akcijama širom tadašnje države. 

„O ruk generacija” ima tendenciju, ne samo da sačuva od zaborava veliki doprinos akcijaša, već i da mlađim generacijama približi kolektivni i volonterski duh koji je krasio nekadašnje omladince. Jedna od najznačajnijih prošlogodišnjih aktivnosti udruženja bilo je učešće na ekološkoj radnoj akciji „Kopaonik 2018”. Mihajlo Popović Bio je to prvi odlazak mladih iz Aleksinca na neku akciju posle dugog niza godina. Među 33 mladih na EKO ORA bili su i aleksinački gimnazijalci Filip Marković, Ana Stamenković i Mihajlo Popović.

‒ Na tu radnu akciju smo otišli iznenada, nismo znali ništa o tome. Veoma mi je drago što su radne akcije, posle toliko godina, obnovljene. Radna akcija je bila predivna, puno dobrih ljudi, puno pozitivne energije ‒ rekao je Mihajlo Popović, dodajući da će se rado odazvati i budućim akcijama.

Filip Marković ‒ Najveći utisak je ostavilo to novo, drugačije druženje kroz rad. Pošumljavanje nije bilo toliko teško kao što sam očekivao jer kada imate dobro društvo više deluje kao zabava. Upoznali smo dosta prijatelja širom Srbije i nadam se da ćemo se ponovo naći na nekoj radnoj akciji ‒ dodaje Filip.

Sinoćnu svečanost pratilo je i otvaranje izložbe originalnih fotografija, dokumenata i predmeta omladinskih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji. Ovu izložbu autora Božidara Vučkovića i Dragana Milovanovića, priredio je Narodni muzej Leskovac. Jedan od autora Božidar Vučković istakao je koliki su značaj imale nekadašnje akcije i da je volonterski rad bio motivisan željom da se zajednički stvara uređenija država. Božidar Vučković

‒ I ove izložene fotografije nisu pravljene ovako velike da bi pokazale veličinu dobrovoljnog rada, jer nema fotografije koja bi mogla da bude tako velika da bi pokazala veličinu dobrovoljnog rada, ali su sasvim dovoljno velike da pokažu koliko je zadovoljstva, koliko elana, želje da se izgradi zemlja postojala u tim mladim ljudima. Koliko smo mi imali elana da uvek napravimo jedan korak više, da sagradimo nešto više, a ne da srušimo i uništimo, nego da kažemo ovo je naše, ovde ima i deo mene koji je ugrađen, da li preko znoja, da li preko ideje, da li preko rada, potpuno je svejedno, ali to je deo nas ‒ istakao je Vučković. 

Na jučerašnjem skupu govorio je i Mića Milojević iz Unije boraca narodnooslobodilačkih ratova, koji je okupljene podsetio na lik i delo istaknute partizanke Aleksinčanke Lele Popović, odnosno Jelene Trivunac.

ORA

Svečanosti u Domu omladine prethodilo je u prepodnevnim satima polaganje cveća na spomen-obeležje u selu Čukurovcu gde je 9. jula 1945. osnovana prva omladinska radna brigada u Srbiji. Delegacije „O ruk generacije” i Unije boraca posetile su i groblje u Gornjem Adrovcu gde je sahranjen narodni heroj Ratko Jović Duško.

ORA

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 2 =