plivanje za Časni krst

У Катун по Часни крст

На Богојављење, 19. јануара, у хладној реци усред зиме за Часни крст пливаће и најодважнији Алексинчани. Празнично надметање почеће тачно у подне у Катуну, који је већ шести пут домаћин. Пре почетка такмичења, од 7 сати ујутру, одржаће се литургија у храму Свете Петке и освећење богојављенске водице у селу Станци и Горњем Крупцу.

plivanje za Časni krst
Фото: Из архиве

За Часни крст моћи ће да пливају и малолетни суграђани, али је за њихово учешће неопходан пристанак родитеља, напомињу организатори Црквена општина Станци и сепарација „Јаковљевић и син”.

Укључиће се и служба Хитне помоћи, тако да ће кандидатима бити проверено опште здравствено стање пре почетка такмичења. Прошле године је било 16 или 17 пливача, а ове године очекујемо исто толики број, наравно са тенденцијом да се он повећа – каже јереј Стефан Милановић.

Општина Алексинац обезбедила је пехаре за прво, друго и треће место, а онај ко први доплива до циља добиће и крст и новчану награду. Након пливања у хладној води такмичаре и посматраче угрејаће кувано вино и грејана ракија, а у парохијском дому биће послужена и дивљач као специјалитет локалних ловаца. Свештенство поручује да мрсна гозба не треба да изненади учеснике јер, иако је петак, на Богојављенски дан пост није обавезан.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 5 =