pijaca-zitkovac

Струју трошило „Поморавље“, а ЕПС хоће да општина плати !

Иако је потпуно реновирана пре више од годину дана, житковачка зелена пијаца још увек није отворила своје капије продавцима пољопривредних производа и купцима. Разлог – покушај Електродистрибуције да наплати дуг за утрошену електричну енергију који је направила давно угашена Земљорадничка задруга „Поморавље“. ЕПС захтева од локалне самоуправе да измири тај дуг иако она није правни наследник те земљорадничке задруге. Општински наводни грех је у томе што је земљиште у њеном власништву користила задруга „Поморавље“. С друге стране локална самоуправа не може ни по једном основу да плати поменути дуг и не преостаје јој ништа друго него да отворени део пијаце стави у функциј,у како се пољопривредни производи и даље не би продавали на тротоару.

Са циљем да се обезбеде бољи услови како продавцима пољопривредних производа тако и купцима, односно мештанима Житковца и околних насеља, локална самоуправа у Алексинцу је финансирала комплетно реновирање житковачке зелене пијаце. Ова пијаца са дугом традицијом сада је наткривена и oграђена, постављене су нове тезге, урађен је мокри чвор и оно што се годинама прижељкивало, изграђена је просторија за продају млека и млечних производа. Међутим, већ више од годину дана, пијаца не отвара капију продавцима и купцима што је било више него довољно да се у Житковцу испредају приче, односно разлози због којих се пијаца још увек не отвара. А једини прави разлог је тај што Електродистрибуција и поред плаћеног прикључка неће да изврши прикључење пијаце на електричну мрежу због претходног дуга од око милион и сто хиљада динара који је иза себе оставила, сада непостојећа Земљорадничка задруга „Поморавље“ чији се некадашњи објекат налазио уз саму пијацу.
 – Електродистрибуција сматра да Општина Алексинац као власник земљишта на коме се налазио објекат „Поморавља“ треба да наследи тај дуг за струју – каже председник Општине, Ненад Станковић и наглашава да локална самоуправа такву фактуру не може да плати, јер није насловљена ни на месну заједницу Житковац нити на општину Алексинац, већ на Земљорадничку задругу „Поморавље“ која је угашена стечајем.

Остаје питање зашто се у стечајном поступку Електродистрибуција као поверилац није појавила са својим потраживањима према „Поморављу“ које је за своје пословање одговарало својом, а не туђом имовином. Тај пословни ризик ЕПС није реализовао и председник Станковић децидирано каже, да општина и да жели, по закону не може да плати дуг некадашње Земљорадничке задруге. По њему, намећу се и друга питања. Ко заправо дугује? Да ли се дуг води на бројило које је направило дуг, да ли се дуг води на правно или физичко лице на које се води бројило и коме је одобрен прикључак или се дуг води према ономе ко је власник објекта или према ономе ко је власник земљишта?

– Од те четири варијанте, ЕПС увек бира ону где може да наплати дуг – каже председник Станковић и још једном подвлачи да локална самоуправа не може да плати дуговања бивше земљорадничке задруге.

По њему, до решења се може доћи врло брзо, а то је, да Електродистрибуција увиди пропусте које је сама начинила у процесу наплате тог дуга и прикључи житковачку пијацу на електричну мрежу, чиме би, сматра Станковић, добила новог и одговорног корисника који ће своје обавезе редовно да измирује. Без обзира да ли је то локална самоуправа, месна заједница или комунално предузеће које може управљати том пијацом.

– Ако то Електродистрибуција не учини, не преостаје нам ништа друго него да отворени део пијаце ставимо у функцију, јер и стара пијаца је била без електричне енергије, а да још увек не користимо просторију за продају млека и сира – сматра председник Ненад Станковић и истиче да је боље да се производи продају у простору пијаце него на тротоару како се то чини годину дана уназад.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =