Станислав Хочевар : На Балкану се родио европски дух

У библиотеци „Вук Караџић”данас је представљена књига „Предели веровања” разговори са Станиславом Хочеваром, надбискупом београдским, аутора Милоша Јевтића. Кроз разговоре који су вођени током 2015. и 2016. године београдски надбискуп се исказао као човек дијалога, са порукама помирења . Монсињор Хочевар је говорио о многобројним животним темама, укључујући и оне најосетљивије.

Hocevar - Portret– Морам рећи да у почетку нисам баш желео да прихватим предлог господина Јевтића из више разлога. Један од разлога је моја природа, јер никад нисам желео да се намећем и посебно истичем, поготово у времену у којем живимо и када је још толико пуно различитих превирања. Размишљао сам да ли је паметно да Јевтић објави књигу разговора са мном а да то није учинио са неким од епископа Српске православне цркве, јер нисам желео да на било који начин нарушим равнотежу. Али након више разговора и подстицаја од професора др. Дарка Танасковића и на жалост, сада покојног академика Владете Јеротића, прихватио сам – рекао је Станислав Хочевар.

Монсињор Хочевар je говориo о свом тешком детињству, одрастању без оца, свом школовању и службовању до доласка у Србију 2000. године, успостављању блиских односа са патријархом Павлом и уопште са Српском православном црквом. Екуменизам је по њему приоритет свих приоритета и да се до зближавања источних и западних цркава може доћи само кроз дијалог, као и то да очекује да Источна Европа да свој допринос европској будућности.

Његова визија Балкана је да Балкан постане балкон Европе са најлепшим цвећем јер је ово подручје најближе тим трима брдима која су темељ Европе, Јерусалиму, Атини и Риму а на том простору се, како је нагласио београдски надбискуп, родио европски дух.

Hocevar - Publika

Представљању књиге присуствовали су и представници локалне самоуправе, председник општине Ненад Станковић и његов заменик Чедомир Ракић као и гости из мариборског Каритаса.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =